Şehinşah‘ın neredeyse 1.5 yıldır gelmesi beklenen ve sonunda yayınlanan albümü 666, 2-3 gündür interneti esir almış durumda. En azından Türkçe rap takibi yapanlar için durum böyle.
Albümü incelemek için acele etmek istemedim. Çünkü “yılın albümü, abi ne yaptın böyle sen?!” minvalinde inanılmaz hype yorumlar okudum. Bu hype’a kapılmadan sakin kafayla birkaç kere dinleyip ardından değerlendirmek istedim.
O zaman şöyle başlayalım. Kesinlikle yılın albümü değil benim gözümde. O unvanın sahibi Gazapizm‘in HİZA albümüydü 666’yı dinlemeden önce, hâlâ da öyle bence. Nedenlerine geleceğiz ancak önce güncel bir haber vereyim. Şehinşah’ın vokal tercihleri, autotune kullanımı, albümün mix-mastering işleri benim bu yazıda epey eleştireceğim konulardı. Ancak Şehinşah, Instagram hesabından attığı story ile bu eleştirilerimi şimdilik rafa kaldırmama neden oldu. Story’de albümün yeniden master’a yollandığının duyurusunu yapan Şehinşah, bu eleştirilerin haklı olduğunu da kabul etmiş. Ben ve bu konuda albümü yoğun şekilde eleştirenler de yalnız olmadıklarını görmüş oldu.
Albümün gerçekten inanılmaz bir mix-master sıkıntısı vardı ama bu düzenleme sonrası ne hâle gelecek emin değilim. Çünkü Şehinşah bir süredir bu vokal ve autotune kullanımı üzerinden ısrarlı görünüyor. Bana kalırsa Yak Yak Yak, bu konuda örnek olması gereken şarkı. O şarkıyı yeniden açıp dinlerseniz autotune kullanımı tertemiz 666 albümü veya Baban şarkısına kıyasla mesela.
Yine de şimdilik bu eleştirilerimi rafa kaldırıyorum dediğim gibi çünkü en azından yorumlar dikkate alınmış, bu da güzel bir şey.
Albüm güzel bir intro ve harika bir Lia Shine performansı ile başlıyor aslında. Intro ve Outro sağlam olmuş bu arada. Başka isimlerle çıksalarmış keşke dedirtti bana. Her ne kadar Outro’da Şam’ın Sik Em Up şarkısına verilen cevap Sik Em Up’ın altında kalsa da kendi içinde iyiydi yani.
Lia Shine demişken düetleri de değerlendirelim, zaten 2 tane var. Sür ya da Öl şarkısında Lia Shine, kendisine verilen Şehinşah ile düet yapma fırsatını çok iyi değerlendirmiş. Kariyerinin yükselişe geçtiği şu dönemde kendisini daha fazla insana duyuracağı bir şarkıda böylesine bir performans göstermesi isabetli olmuş. Albümün kesinlikle en iyi şarkılarından ve bence Lia Shine, Şehinşah’tan daha iyi o şarkıda.
Hidra‘ya gelirsek, insan ister istemez daha önceki düetleriyle kıyaslıyor kafasında. Nabız’ın veya İmza’nın altında olduğunu görüşündeyim. Albümün de silik şarkılarından olmuş bence.
Yeniden master olayı olmasa kafamda bir yazı planlamıştım ama bu şekilde olmuyor. Çünkü mesela, Sendeleliyorum şarkısında Arda Gezer‘in hazırladığı beat, Şehinşah’ın lirikleri ve flow’u gayet yerli yerinde. Ama şarkının sözlerini okuyarak dinlerseniz… Çünkü yok yani, öyle bir mix-mastering, autotune kullanılmış ki şarkıyı anlamak için ekstra bir çaba sarf etmeniz gerekiyor.
Arda Gezer’i de konuşalım, zaten yeniden master sonrası onun beat’lerinin değişmeyeceği kesin gibi. Gayet iyi performans sergilemiş bence, son dönemde çok beğenmiyordum doğrusunu söylemek gerekirse. Ancak bu albüm için özenli çalıştığı anlaşılıyor. Tabii şöyle bir sıkıntım var ki bu tamamen benim görüşüm. Bütün albümde tek bir beatmaker ile çalışılmasına çok sıcak değilim ben. Farklı farklı prodüktörlerin albüme renk kattığını düşünüyorum. Bu sadece Şehinşah için değil her sanatçı için geçerli bana göre.
Albümü bu hâliyle puanlamak istemiyorum, çünkü düşük vereceğim bahsettiğim sıkıntılar nedeniyle. Tekrardan mix-mastering, düzeltme vs. yapılsın, part 2 yazıp orada puanlarım diye düşündüm. Hip-hop ile kalın!