Diss, artık rap’i de aştı, günlük hayatta kullanılan bir tabir haline geldi. Kimi çalışmalarda diss atmaya Türkçe isimler bile bulunmaya çalışıldı. Peki rap müziğin önemli elementlerinden biri olan diss aslında ne anlama geliyor?
Diss Nedir?
Diss, rap müziğin doğasında olan bir eylemdir. Diss Track, MC’lerin başka MC’leri veya grupları yerdiği, taşladığı parçalara denir. Kimi zaman çok ağır sözler ve küfürler de içeren bu parçalar, MC’lerin tepkisini ve eleştirisini ortaya koyduğu parçalardır.
“Diss” kelimesi nereden geliyor?
Mutlaka duymuşsunuzdur, özellikle Rap’te sıkça kullanılan “Respect atmak” diye bir tabir var. Bu tabir, karşı tarafa duyulan saygıyı göstermek anlamına gelir. Genelde buna özel bir şarkı yapılmaz, şarkıların içinde söz olarak kendine yer bulur. “Diss” kelimesinin de, bu tabirin olumsuzu olan “Disrespect”ten geldiği söylenir. Diss’ler, sadece Rapçilerin birbirine küfür ettikleri aktiviteler olarak görülmemelidir. Tarihte çok başarılı, eleştirisini çok ince göndermelerle yapan diss’ler de bulunuyor. Atılan bir diss’e karşılık olarak yazılan diss’lere de “Re-Diss” denir.
Dilimizde diss’leşmek, diss’lemek gibi farklı varyasyonlarla da oturmuş olan bu tabir, aslında bizim kültürümüzde de olan aşık atışmalarına çok benziyor. Bizim ozanlarımız da kafiyeli kelimeler ve ince göndermelerle birbirlerini taşlarlardı.
2Pac/Biggie Kavgası
Rap müzikte, sonu birbirini öldürmeye kadar giden diss’ler bile bulunuyor. Biliyorsunuzdur; 2Pac da Biggie de Amerika’daki Doğu-Batı Savaşları dolayısıyla öldürüldü. Sonu ölüme kadar giden bu kavganın içinde 2Pac’ın Biggie’ye atmış olduğu “Hit ‘Em Up” isimli bir diss var. Eskiden çok yakın arkadaş olan bu ikili, ayrı düştükten sonra birbirine düşman olmuştu. İkisinin de, birbirinin taraftarlarınca öldürüldüğü tahmin ediliyor.
Punch Nedir?
Eğer bir diss şarkısı dinliyor ve yapılan yorumları okuyorsanız, dinleyicilerin birçok kez “punch” kelimesinden bahsettiğini görürsünüz. Punch, İngilizce’de yumruk anlamına gelen; rap müzikte de genelde diss’leşmeler ve freestyle’larda yer alan bitirici etkiye sahip sözlere denir. Dinleyiciler, diss’lerin içinde punch’ların bol bol yer almasını istiyorlar çünkü onları coşturan kısım punchline‘lar oluyor.
Tepkisini sosyal medyadan ya da bazı programlar aracılığı ile göseren MC’lere, “Eleştirini diss ile yap” veya “Sosyal medya rapçiliği yapma” gibi sözler sarf ediliyor. Çünkü diss yazabilmek aslında bir yetenek ve kalite göstergesi olarak görülüyor.
Diss, kısaca böyle bir şey. Normal Rap ile Trap arasındaki farkı anlattığımız içeriğe buraya tıklayarak, Hip-Hop ile Rap arasındaki farkı anlattığımız içeriğe buraya tıklayarak, Beat’in ne olduğunu anlattığımız içeriğe buraya tıklayarak, Acapella’nın ne olduğunu anlattığımız içeriğe ise buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz!
Sizin yerli veya yabancı en başarılı bulduğunu diss’ler hangileri? Yorum atarak bizimle paylaşmayı unutmayın!