Markalar hakkında yapılmış rap şarkıları: BENJI, RAF ve diğerleri!

A$AP Rocky & Raf Jan Simons

Hip hop, geçmişten beri markalarla iç içe olmuş bir kültürdür. Bunu Run DMC’de de görebilirsiniz, günümüze baktığınızda Migos’ta da görebilirsiniz. Yıllar içinde birçok marka hip hop’ın içinden farklı farklı elementler ile eşleşti ve kendi içinde başka alt türlere destek oldu.

Ülkemizde son birkaç yıl dışında örneklerini bulmak pek kolay olmasa da Amerika’da markalar adına yapılmış şarkılara rastlamak hiç de garip değil. Run DMC demişken onlarla başlayalım o zaman!

 

Run DMC – My Adidas

1983 yılında rap yapmaya başlayan Run DMC grubu, çıkış yaptığı günden itibaren Adidas’ın ürünleriyle sahneye çıkmayı tercih etmişti. Grup başarılı şarkılar yayınlamaya ve hayran kitlesini büyütmeye başlamasıyla herkes bir anda Adidas giymeye başlamıştı. Şarkının fikri ise Def Jam Recordings’in kurucusu Russell Simmons’tan gelmişti. Bir gün Queens’te Russell Simmons ile görüşmeye giden Run DMC grubu, Simmons’ın yoğun ısrarları sonucu ikna olmuş ve My Adidas’ı kaydedip 3. albümleri Raising Hell’in ilk single’ı olarak yayınlamıştı. Şarkı o dönem büyük bir hit olmuş ve Run DMC grubunu Adidas ile reklam anlaşması imzalamaya kadar götürmüştü.

 

Tepki – Benji

Tepki’nin Benji isimli şarkısı ülkemizde bu konuda akla gelen ilk örneklerden. Bünyamin Aydın’ın kurduğu ve kısa sürede çok iyi yerlere getirdiği, dünyada da oldukça saygı gören Les Benjamins markası için yazılan şarkı, yayınlandığı dönem yoğun eleştiri almıştı. Ancak görüldüğü üzere bir marka için rap şarkısı yazmak o kadar da abes bir şey değil hip hop kültürü içerisinde.

 

A$AP Mob – RAF (feat. A$AP Rocky, Playboi Carti, Quavo, Lil Uzi Vert & Frank Ocean)

2017 yılında A$AP Mob’ın 2. toplama albümü Cozy Tapes Vol. 2: Too Cozy’ye hazırlanan A$AP Rocky, yanına Playboi Carti, Quavo, Lil Uzi Vert ve Frank Ocean’ı da alıp RAF isimli şarkıyı yayınlamıştı. Şarkıda adı geçen Raf Simons, dünyanın en tanınan moda tasarımcılarından biri. Simons, 1995 yılında kendi adıyla bir moda markası kurdu. Yalnızca erkek modasıyla alakalı ürünlerinin olduğu marka, Amerika’da birçok rapçinin tercih ettiği markalardan. Raf Simons, kendi markası dışında Dior, Prada, Calvin Klein gibi markalarda da çalıştı.

 

Pop Smoke – Dior

Dior markası, adını Fransız modacı Christian Dior’dan alıyor. Christian Dior, 1946 yılında soyadını vererek kurduğu moda markası Dior’un başında yalnızca 11 yıl kalabildi çünkü 1957 yılında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Christian Dior’un ölümünün ardından kısa bir dönem kapalı kalan markayı yeniden ayağa kaldıran kişi ise bir başka ünlü markanın kurucusu olan Yves Saint-Laurent oldu. Dior günümüzde Hennessy, Louis Vuitton gibi markaların da sahibi olan LVMH grubunun elinde. Yaşadığı dönemde markayı oldukça seven ve giyiminde bolca tercih eden Pop Smoke’un Dior şarkısı, markayla alakalı yapılan şarkılar arasında en popüler olanlardan.

 

Keişan – G U C C I 

Keişan’ın Aranan Adam 2 isimli albümünde yer alan G U C C I şarkısı, belli olduğu üzere Guccio Gucci’nin 1921 yılında İtalya’nın Floransa kentinde kurduğu moda markası Gucci ile alakalı. Dünyanın en prestijli moda markalarından biri olan Gucci, eskiden beri hip hop kültürüyle de oldukça yakın. Ancak Gucci, birkaç sene önce çıkardığı bir ürün ile özellikle Amerika’da siyahi toplumu ve rapçiler arasında yoğun bir tepki görmüştü. Gucci’nin çıkardığı Blackface isimli ürün, sübliminal bir kölelik mesajı verdiği gerekçesiyle inanılmaz şekilde eleştirilmişti. Soulja Boy, T.I., Waka Flocka Flame gibi rapçilerin de verdiği uğraşlar sonucu Gucci özür dileyip ürünü piyasadan kaldırmak zorunda kalmıştı.

 

Migos – Versace

1978 yılında Gianni Maria Versace tarafından Milano’da kurulan lüks moda markası Versace de yine rapçiler tarafından bolca tercih edilen ve şarkılarda adı sürekli olarak geçen markalardan. Migos’un 2013 yılında yayınladığı Versace isimli şarkının şöyle enteresan bir özelliği bulunuyor: Şarkıdaki sözlerin %32’si Versace. Grup üyeleri şarkı içinde tam olarak 162 kez Versace diyor.

 

Hayki – Pabuçlarım Nike

Hayki’nin Kötü Adam isimli EP’sinde yer alan Pabuçlarım Nike şarkısı da bu içeriğimize oldukça uygun şarkılardan. Nike markası zaten özellikle alt markası Jordan ile hip hop’a en yakın markalardan sayılabilir. Hayki’nin bu şarkısı Nike özelinde adını geçirmekten öteye gitmese de Türkçe örnek kullanmak daha iyi olur diye düşündüm. Bu şarkı dışında Mac Miller – Nikes On My Feet, Frank Ocean – Nikes, Ufo361 – Nike Leggins gibi şarkılar da buraya alınabilecek diğer parçalar.

 

KALIM – SAINT LAURENT (feat. Luciano)

Saint Laurent veya tam adıyla Yves Saint Laurent SAS, 1961 yılında Paris’te Yves Saint Laurent ve Pierre Bergé tarafından kurulan lüks moda markasıdır. Yves Saint Laurent, moda dünyasına Dior’un kurucusu Christian Dior tarafından kazandırılmıştır. Christian Dior’un keşfedip kendi markası bünyesinde genç yaşta iş vermesiyle kendini geliştirme imkanı bulan Yves Saint Laurent, Christian Dior’un ölümü sonrası Dior markasının yeniden ayağa kalkmasında başrol oynamış ve sonrasında kendi markasını kurmuştur. Saint Laurent markası, günümüz rap şarkılarında en çok duyabileceğiniz markaların başında gelir. Yves Saint Laurent, Saint Laurent veya YSL şeklinde dikkat ederek dinlerseniz eminim listenizdeki şarkıların bazısında bu markayı duyacaksınız. Saint Laurent markası içeren şarkıları buraya yazmaya kalksam bitiremem ancak en azından adında geçen bazı şarkıları şöyle yazmış olayım: NAV – Saint Laurenttt, Huncho Jack – Saint Laurent Mask, Genetikk – Saint Laurent, Gunna – YSL (feat. Playboi Carti) [Bu şarkıda YSL’in aynı zamanda Young Stoner Life Records anlamı da vardır.]

 

24kGoldn – Prada (feat. Lil Tecca)

1913 yılında moda markalarının evi Milano’da Mario Prada tarafından kurulan Prada, başlarda yalnızca deri ürünlerin satıldığı bir dükkandı. Prada’nın kurucusu Mario Prada, kadınların moda dünyasında başarılı olacağına inanmadığından kurduğa işe ailesindeki kadınların girmesine izin vermedi. Ancak oğlu modayla uzaktan yakından ilgili olmayınca bu deli saçması düşüncesinden dönmek zorunda kaldı. Günümüzde en saygın moda markalarından biri haline gelen Prada, rapçilerinin de hem günlük yaşamlarında tercih ettiği hem de şarkılarında adını geçirmekten hoşlandığı bir marka. Öyle ki, 2020 yılında NSS Dergisi’nin çıkardığı bir rapora göre Prada, Chanel ile beraber Gucci’nin ardından rap şarkılarında adı en çok geçen marka konumundaydı.

 

Ufo361 – Balenciaga

Böyle bir içeriği en az rap kadar markalarla iç içe bir rap sanatçısı olan Ufo361 olmadan bitirmek olmazdı. 1913 yılında İspanya’nın Bilbao kentinde İspanyol modacı Cristóbal Balenciaga tarafından kurulan Balenciaga, 1936 yılında çıkan İspanya İç Savaşı sırasında Paris’e taşınmıştı. Paris’e taşınıp düzlüğe çıkan şirkette Cristóbal Balenciaga henüz Fransa’daki 2. yılında yenilikçi tasarımlarıyla Fransızların ilgisini üzerine çekmeyi başarmıştı bile. Balenciaga markası, Cristóbal Balenciaga’nın ölmeden 4 sene önce 1968 yılında kapatmasıyla verilen aradan ancak Jacques Bogart S.A. şirketinin 1986 yılında gerçekleştirdiği satın alım sayesinde dönebilecekti. Bu satın alım Balenciaga’nın bir dünya markası olmasının ilk adımıydı aslında. Günümüzde birçok rapçinin şarkısında Balenciaga’nın adına rastlayabiliyoruz.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

Dünya müzik tarihinin önemli isimlerden, Atlantic Records'un kurucusu AHMET ERTEGÜN kimdir?

Sonraki İçerik

MOTİVE'nin yeni albümü 22 nasıl olmuş? (Albüm İncelemesi)

İlgili İçerikler