İŞİN ARKAPLANI: Kanye West’in Chicago aşkını anlattığı Homecoming şarkısı

Kanye West muhtemelen kariyerini, hayatını, şarkılarını araştırması ve detaylarını öğrenmesi en keyifli isimler arasında. Hayatında uyguladığı kararlar, kariyeri için attığı adımlar, şarkılarının ardındaki anlamlar birçok sanatçıya göre çok daha kapsamlı. Daha önceki yazılarımdan birinde de kendisinin “Through the Wire” şarkısını ve arkaplanını sizlere aktarmıştım. Bugün ise konuşacağımız şarkısı “Homecoming“.

Aslında şarkıdan “Homecoming” olarak bahsetsek de şarkının aslını görebilmek için 2001 yılına dönüp Kanye’nin demo kasetindeki “Home (Windy) şarkısına bakmak kesinlikle daha faydalı. 2001 yılındaki şarkıya geri döndüğümüzde şarkının çok kasvetli bir altyapı ve söz birlikteliği üzerine kurulduğunu görebiliriz. 2001’deki şarkıda Kanye’ye John Legend da eşlik etmekte ve eşlik ettiği kısımda evlerine dönemeyen askerlerden bahsetmekteydi. Ama şarkının aslı ve Kanye’nin ifade etmek istedikleri tamamen kendisi için her şeyin başladığı Chicago’ya lirikal bir saygı duruşunda bulunmaktı. Şarkının en vurucu noktalarından biri ise Kanye’nin bu şarkıda kullandığı sembolizm tekniği. Kanye şarkıda kuşkusuz çok derin lirikler kullanıyor ve bu lirikler dışarıdan yüzeysel bir şekilde bakılınca her şey bir kadın üzerine kurulmuş gibi görünüyor. Ama Kanye kusursuz bir şekilde Chicago ile bir kadını bağdaştırıyor ve aslında Chicago için düşündüğü, hissettiği tüm derin duyguları bu metafor üzerinden dinleyicisine sunuyor. Şarkının birkaç kısmından alıntılarla oluşturduğu metaforu inceleyip hikayeye devam etmek istiyorum.

I met this girl when I was 3 years old

And what I loved most she had so much soul

She said “Excuse me lil homie, I know you don’t know me

But, my name is Windy and I like to blow trees”

And from that point I never blow her off

Şarkıda onu duyduğumuz bu ilk satırlarda Kanye şarkı boyunca bahsettiği kızla 3 yaşında tanıştığını, onun çok yoğun bir ruha sahip olduğunu ve adının Windy yani Rüzgarlı olduğunu söylüyor. Kanye hakkında gerekli bilgilere sahip olduktan sonra bağdaştırmak çok zor olmasa da açıklamak gerekirse; 3 yaşında tanışmasıyla annesi ile birlikte 3 yaşında Chicago’ya taşınmalarını, yoğun ruha sahip olması ile kendisi için önemini ve “Windy” ismiyle ise zaten halihazırda Chicago’nun lakaplarından birini kastetmektedir. Ayrıca ilk iki satırda ise Common’ın “I Used to Love H.E.R” şarkısının sözlerine açıkça saygı içeren bir gönderme yapmıştır.

But if you really cared for her

Then you wouldn’t have never hit the airport to follow your dreams

Sometimes I still talk to her, but when I talk to her

It always seems like she talking ’bout me

Şarkının ikinci verse’ünün ilk cümlelerine geldiğimizde ise şarkı boyunca bahsettiği kızı hayalleri pahasına terk ettiğini ve bunu sorguladığını fakat her şeye rağmen bazen onunla konuştuğunu, kızın hala kendisine karşı boş olmadığından bahsetmekte. Zaten metaforun ana hattını kavrayınca bağdaştırmak zor değil fakat yine açıklamak gerekirse burada basitçe kariyerinin başlarında kariyerini yükseltebilmek için Chicago’yu terk ettiğini fakat şehre bağlılığından dolayı bu durumun onu oldukça üzdüğünü ve bu durumdan dolayı kendini suçlu hissettiğini açıkça dinleyiciye aktarıyor. Aynı zamanda Kanye şehri sık sık düşünüp özlerken şehrin de onu özlediğini ve şehirde bıraktığı etkinin hala sürdüğünü görebildiğini anlatıyor. Çocuklarından birine Chicago adını koyan birinin şehri ne kadar sevdiği sorgulanamaz herhalde.

 

Elbette şarkının içerisindeki her satır teker teker incelenebilir ve açıkça her birinin metaforun hangi amacına hizmet ettiği yorumlanabilir, açıklanabilir fakat şahsi fikrime göre en vurucu ve derin noktalar bunlar olduğu için bu kısımları aktarmak istedim ve şarkının çıkış hikayesine devam etmek istiyorum. John Legend’ın eşlik ettiği “Home (Windy)” şarkısı demo kasette yer aldıktan sonra “Home” adıyla Kanye’nin çeşitli mixtape’lerinde yer aldı. “Home”, Kanye’nin ilk stüdyo albümü olan The College Dropout’ta da mevcuttu fakat albümün ilk versiyonu albüm çıkmadan sızdırıldığı için hiçbir zaman yayınlanmadı. Kanye bu durumdan yine bir fırsat elde ederek albümü daha da iyi bir duruma getirmek için işe koyuldu. Albümü büyük ölçüde remiksledi, yeninden düzenlendi ve revize edildi. Bu durumun sonucu olarak ise albümün ilk versiyonunda olan bazı şarkılar albümün yeni versiyonunda yer bulamadı ve bu şarkılardan biri de “Home” oldu. 2004’te “Home” parçası olmadan çıkan albümle birlikte “Home” şarkısı da ortalıktan yok oldu. Aradan 2 yıl geçtikten sonra 2006 yılında Kanye West ve Chris Martin, Abbey Road Studios’ta tesadüfen tanıştığında aynı şarkı bu sefer “Homecoming” adıyla yeniden ortaya çıktı.

Şarkının bu versiyonuna geldiğimizde şarkının girişindeki ad-lib’lerde ve birkaç satırda gerçekleşen ufak birkaç değişiklik dışında Kanye’nin sözleri çok büyük ölçüde aynı şekilde kaldı. Şarkıya John Legend’ın yerine katılan Chris Martin ise tamamen farklı sözlerle bu parçaya dahil oldu. Şarkının ilk versiyonunda altyapıyı ve Legend’ın kısımlarını çok kasvetli ve kaotik bulan Martin şarkının daha iç açıcı bir konseptte tekrar oluşturulmasını teklif etti ve bu tekliften sonra Kanye, sahip olduğu müzik zekasını tamamiyle bu iş için kullandı. Kanye daha önce ünlü rock grubu U2 ile yaptığı konser turundan ilham alarak büyük alan konserlerinde adeta bir marş gibi yankılanacak şekilde yeniden oluşturmak için işe koyuldu. Yalnızca bu şarkı için değil şarkının yer aldığı Graduation albümünün yapımı esnasında Coldplay’in de içerisinde olduğu birçok ana akım rock grubunu dinleyerek stadyum konserlerinde beklediği atmosferi yakalamak için gerekli ses ortamını aradı. Bu sürecin sonucunda Kanye, yüksek bir melodi üzerinde arka planda yer alan koro sesleriyle ve şarkının tamamında duyulan Chris Martin’in çaldığı ritmik piyano döngüsü ile şarkıyı kompoze etti. Şarkı altyapı ve atmosfer açısından yepyeni bir kimliğe bürünürken elbette sözlerin de buna eşlik etmesi gerekiyordu ve Kanye yine ufak dokunuşlarla gerekeni yaptı. Kanye sözlerinin ana hattını bozmasa da sözlerini daha net ve daha emin bir akışa oturttu. Bu sayede birkaç yıl içerisinde kazandığı deneyimi ve lirikalitesini gözler önüne serdi. Martin ise Legend’dan farklı olarak tabii ki şarkının değişen atmosferine uyum sağlamak için pop standartlarına yakın ve daha yumuşak bir yorum kattı.

Şarkı çıktıktan sonra ABD ve Kanada’da orta düzeyde ticari başarı elde ederken Avrupa ülkelerinde daha büyük başarılara imza attı ve Avrupa listelerinde ilk 20’ye girdi. Bu süreçten sonra şarkı RIAA tarafından platin sertifika aldı. “Homecoming” bu süreçte aynı zamanda çok karışık eleştirilere maruz kaldı. Eleştirmenler tarafından genel olarak Kanye’nin lirikalitesi, kullandığı sembolizm, hikaye anlatma yeteneği fazlaca övülse de Martin’in bir Chicagolu olmamasına rağmen bu şarkıda yer alması eleştirileri beraberinde getirdi.

Tüm bu uzun sürece bakıldığında Kanye’nin her işinde olduğu gibi ince eleyip sık dokuyarak ortaya yine muazzam bir iş çıkardığını görebiliriz. “Homecoming” Kanye için Graduation albümündeki en önemli ve değerli 3 şarkıdan biri olduğu gibi şarkıyı bilenler ve ilk kez dinleyecek herkes için ayrı bir yere sahip olmayı hak eden bir şarkı.

 

Yazan: Egemen Emekli

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

19 yaşında hayatını kaybeden bir yetenek: CAPITAL STEEZ kimdir?

Sonraki İçerik

Freddie Gibbs, yeni albümü SOUL SOLD SEPARATELY'nin tracklist'ini paylaştı!

İlgili İçerikler