Başarılı 10 prodüktöre sorduk: “Bu işe yeni başladığımda keşke bana söylenseydi” diyeceğin bir tüyo verir misin?

#Prodüktüyon ismini verdiğimiz yeni içeriğimizde, Türkiye’nin başarılı prodüktörlerinden 10 tanesine, “‘Keşke bu işe yeni başladığımda bana söylenseydi, bazı şeyler farklı olabilirdi’ diyeceğin bir tüyo verir misin?” diye sorduk ve prodüktörlüğe başlamayı düşünenler, yeni başlayanlar ya da bu alanda kendini daha fazla geliştirmek isteyenler için tadından yenmez bir içerik ortaya çıktı.

Bu içerikte bize tüyolarıyla eşlik eden Bugy, Segah, Baykan Barlas, Justsayin, Ferzan, Nushadow, Akdo, Rey, Divxrse ve SKAII‘a teşekkür ederiz. Hazırsanız tavsiyelere geçelim!

 

Bugy

“Daha az element kullanarak kendini ifade edebilmek ve doğru basitliği bulmak. Müziğiniz olgunlaşana kadar birçok türü deneyimlemek. Sanatçının veya prodüktörün değil müziğin ön planda olduğu ortamda üretmek. Bunun bir süreç olduğunu kabul edip istikrarlı ve sabırlı olmak.”

Segah

“Benim tüyom biraz programla alakasız ama yine prodüktörlere yönelik garip bir tüyo olacak. Sanatçıya birebirde beat’inizi dinletecekseniz, sesi olabildiğince yüksekken dinletin. Daha da çok etkileneceklerdir. Tamamen kendi deneyimlediğim bir durum bu.”

Baykan Barlas


“Türkiye sahnesinde sanırım en çok yorulduğum konu işin ses mühendisliği kısmı. Genellikle bir iki istisna isim haricinde çıkan sonuçlardan memnun olmuyorum ve MC’nin de yeterli iş etiği anlayışı yoksa fikrim alınmadan yayınlanıyor ve tatsız bir ikili süreç başlıyor. Bu sebeple keşke biri çıkıp bana mix/mastering konusunun üzerine düşmemi söyleseydi.”

Justsayin

“Bu işe ilk başladığımda keşke bilseydim diyeceğin şeylerin başında gelen 3 şey var: Sabır, şans faktörü, ve networking. Ne kadar yetenekli olursanız olun sabır konusunda iyi değilseniz başarılı olmanız çok zor bana göre. Ne kadar yetenekli olursanız olun şanslı değilseniz ve doğru insanlarla tanışmadıysanız yine çok zorlanacaksınız. Bu üç faktörün üçü de çok önemli bu yüzden, başarının tek bir yolu yok, bir sürü faktör var içinde.”

Ferzan

“Bu işi hayatının merkezine koymak isteyen prodüktör arkadaşlara verebileceğim 2 tavsiye olabilir: Çevrenizde sizi dibe çeken olumsuzluklara sırtınızı dönerek müziğinize aşkla sarılın çünkü hayat bir mücadeledir ve müzik eşsiz bir silahtır; katettiğiniz onca yol onu eşsiz kılabilmek adınadır. Diğeri de… Ya da diğerlerini tamamıyla boşverin. Olacak olan her şey zaten olur ve engel olunamaz, bundan keyif almaya bakın.”

Nushadow

“İlk tavsiyem: Sentetik olmayın, sanat anlayışınız ne ise o yolda ilerleyin, organik olun. Müzik kütüphaneniz geniş olsun. Ne kadar çok müzik o kadar çok ilham. Aynı zamanda müziğin bussines tarafını da öğrenmeyi ihmal etmeyin. Ailem dediğiniz insanlara loyal olun, dışarıya karşı humble olun. Ben bunların hepsini elimden geldiği kadar uygulamaya çalışıyorum.”

Akdo

“İlk zamanlarda beat üzerine çalışırken çok kompleks düşünüyordum. Çünkü ne kadar fazla enstrüman ve drum eklersem o kadar iyi olur diye bir algım vardı. Birisinin bana bu gerçeği daha önceden fark ettirmesini isterdim.”

Rey

“Yeni başlayan insanlara önerebileceğim en mantıklı şey prodüksiyon bağlamında bilgiyi güvenilir kaynaklardan edinmeleri olur. Buna ek olarak sadece bildikleri, emin oldukları veya gerçekten faydalı olabilecekleri konular hakkında konuşmalarının çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Maalesef bu terbiye bu ülkede çok fazla yok. Bu konuda içerik üreten insanların da maddi kaygılar taşıdığını bilerek, edindikleri bilgiyi ince elekten geçirmeleri onlar için en iyisi olur. Çok ufak dahi olsa eksik ya da yanlış bilginin telafisi çok ağır olabiliyor.”

Divxrse

“İşin sadece teknik değil duygusal boyutunun da önemli olduğu, bir de sadece projenin yapıldığı türden değil diğer türlerden de müzik dinleyip proje hakkındaki fikirlerimi genişletmem söylenseydi keşke.”

SKAII

“Kendin için hedefler belirle ki kendi ilerlemeni ve gelişmeni daha iyi takip et. Bir prodüktör arkadaş grubu oluştur (WhatsApp veya Instagram’da mesala). Burada birbirinize yardımcı olursunuz, birbirinizin beat’lerini yorumlarsınız falan. Prodüktör olarak başarılı olmak istiyorsanız (Yani iyi seviyeye ulaştıktan sonra) zamanınızın yüzde 70’ini çevre kurmakla, rapçilere/prodüktörlere DM atmakla, yüzde 30’unu ise müzik yapmakla geçirin. Son olarak da, gözlerinle müzik yapma, kalbinle müzik yap.”

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

İkonik hiphop fotoğraflarının bir araya geldiği kitap, Contact High: A Visual History of Hip-Hop

Sonraki İçerik

TUPAC SHAKUR'dan ilham alan 5 rapçi

İlgili İçerikler