Başarılı 10 prodüktöre sorduk: “Hiç tanınmayan bir prodüktörken piyasaya girmek için neler yapılmalı?”

#Prodüktüyon isimli serimizin ikinci bölümünde Türkiye’nin başarılı prodüktörlerinden 10 tanesine, “‘Hiç tanınmayan bir prodüktörken piyasaya girmek için neler yapılmalı?’ sorusuna cevap verebilir misin?” diye sorduk ve prodüktörlüğe başlamayı düşünenler, yeni başlayanlar ya da bu alanda kendini daha fazla geliştirmek isteyenler için tadından yenmez bir içerik ortaya çıktı.

Bu içerikte bize tüyolarıyla eşlik eden Artz, Tanerman, Uğur Öztürk, Astral, DJ Suppa, Pangea, GOKO!, Down., Byte ve Kaan Yanartaş‘a teşekkür ederiz. Hazırsanız tavsiyelere geçelim!

 

Artz

“Açıkçası sosyal medyanın ilkel ve beat yapan kişinin az olduğu dönemde başladığım için benim için nispeten daha kolay oldu. Daha küçük etkinlikler vardı ve çok insanla tanışabiliyordun. Günümüzde çok daha fazla prodüksiyon yapan olduğu için rekabet de var. Şu an yeni başlasaydım, muhtemelen sanatçıların acapella’larını rica edip remix yapmayı teklif ederdim. Çünkü farklı bir bakış açısı her zaman daha keyifli olur diye düşünüyorum.”

 

Tanerman

“Piyasaya girmenin çok farklı yolları olabilir ama benim naçizane tavsiyelerim şöyle: Acele etmeden, doğal/samimi ilişkiler kurmak, beraber yükselebileceğin müzisyenlerle birlikte aynı heyecanı paylaşarak yükselmeye çalışmak. Müzikal olarak da kendine has dokunuşuyla çalıştığı kişinin tarzını ortak potada eritebilen prodüktörlerin dikkatleri tam anlamıyla çektiğini düşünüyorum. Zaman içinde illa ki fırsatlar üretken insanların önüne kesinlikle geliyor.”

 

Uğur Öztürk

“Müziğine inandığınız, popülariteye erişmemiş kişilere odaklanın; onların başarısı sizin başarınız olacaktır. Ünlüler ile de sırf çalışmak için ücretsiz beat vermeyin, bedava şeyler ne kadar iyi olsa da psikolojik olarak pahalı olanların değerini yükseltir.”

 

Astral

“Öncelikle disiplinli bir şekilde çalışması gerekiyor. Böylece kendini sürekli güncel tutacağı için önüne çıkacak fırsatları kaçırmaz. Sonrasında tabii ki iş yaptığı insanları iyi seçmeli. Her şey çok iyi prodüksiyon ile bitmiyor. Kötü prodüksiyonlu bir parça iyi olamayacağı gibi, kötü vokal de iyi prodüksiyonu batırır. Etrafında çalışabileceği veya güvendiği bir müzisyen yoksa da, inandığı işlerini birlikte çalışmak istediği insanlara ulaştırmaya çalışmak en mantıklısı olur. İnat ettikten sonra bir şekilde yolunu bulacaktır.”

 

DJ Suppa

“Hiç tanınmayan genç bir prodüktör piyasaya girmeden önce becerilerini ve bilgisini geliştirmek için sürekli bir disiplin ve çalışma motivasyonu içinde olmalı. Hip-hop endüstrisinin dünyadaki ve ülkemizdeki gelişimini gözlemleyerek kendi kariyer adımları ile ilgili çıkarımlar yapabilmeli. Hem ekipman hem de software konusunda olabildiğince iyi durumda olmalı ve kendini iyi hissettiği ortamlarda üretim yapmalı. Bu koşulları sağladıktan sonra olduğu şehirdeki en iyi MC’lerle temas kurup kendini ve çalışmalarını tanıtması yeterli olacaktır. Bütün bunlar gerçekleşirken en önemli şeyin dürüst, güvenilir, saygı duyulacak bir kişiliğe sahip olmak olduğu da unutulmamalı.”

 

Pangea

“Bana kalırsa seçtiğiniz yol ve yaptığınız müziğin kendine has tınıları, doğru insanları elbet karşınıza çıkaracaktır. Daha çok çalışmanın ve daha çok insana müziğinizi dinletmenin bu insanlarla tanışma şansınızı arttıracağı kesin. Beklentinizi piyasaya girmek yerine daha güzel müzik yapmak olarak sabitlerseniz daha mutlu bir insan olma ihtimalinizin artacağını düşünüyorum. Kendi deneyimim; yaptığım müziği sosyal medyada paylaşmak, devamında da insanlarla bu sayede tanışabilmek şeklinde oldu. Kendinize inanmak, donanımlı ve sabırlı olmak size istediklerinizi bir gün verebilir. Denemeye devam edin ve keşfetmekten çekinmeyin.”

 

GOKO!

“Her duruma karşı hazırlıklı olmak lazım. Sanatçı, menajer ve beat’lerin için oluşturulan e-mail’ler çok önemli. İstediğin sanatçılarla bağ kurmak için onlara kendini gösterebileceğin beat’ler atmanın yanı sıra, onların da yazmak isteyeceği beat’ler yapmak da önemli, bu yüzden elinde her türlü altyapı olması bir bakıma prodüktör için konfordur. Sosyal medya kullanımının bağlantı kurmakta büyük bir payı var. Bağlantı kurduğun rapçi/sanatçılara her servisi (altyapı, kayıt, mix, master) sunabilmek de çok büyük avantaj olur o yüzden belirli bağlantılar kurduktan sonra bence bir prodüktörün sanatçılarla tanışıp organik bir bağ kurmak için yatırım yapması gerekir. Diğer şehirlerdeki sanatçıların oldukları stüdyolara gitmek ya da sadece tanışıp onlarla vakit geçirmek için seyahat etmek bunlara örnek.”

 

Down.

“Bence piyasaya girebilmek için öncelikle hedef büyük olmalı fakat tek sanatçıya odaklanılmamalı. Sanatçılarla iletişime geçtikten sonrası da çok önemli çünkü yalnızca ulaşman değil, o kişiye hitap edebilmen ve yaptığın beat’i iyi duyurabilmen önemli. Bu yüzden de endüstri standartında işler ortaya koymak daha çok dikkat çeken bir faktör.”

 

Byte

“Piyasaya girmeden önce piyasayı iyi şekilde araştırması ve strateji oluşturması gerekiyor. Genelde rapçiler ne tür beat’lere giriyor, ne tür bir yol izlemesi gerekiyor… Araştırmalarına göre kime ne atmasını biliyor olup seçtiği rapçilerin mail’lerine mail göndermesi gerekiyor. 1 beat değil pack halinde atması, rapçiyle arasında olan network’ü %100 etkileyen durumlardan.”

 

Kaan Yanartaş

“Tabii ki işin içine müzik dışı unsurlar da giriyor ancak zaman geçtikçe şunu anladım ki özgüveninizi kibir ve ego gibi sağlıksız davranış biçimleriyle sürüklemeden arttırsanız ve ne kadar çok insana kendi bestelerinizi, kim olduğunuzu, neler yaptığınızı, doğru bir iletişim ile aktarırsanız eminim ki bu sosyal genişleme sizi zamanla istediğiniz noktalara getirecektir.”

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

ZEN-G'den üç bölümlük farklı bir müzik deneyimi: ZENGBEJ MÜZİKHOL

Sonraki İçerik

MEEK MILL yeni albümünü duyurdu: İsim, yayın tarihi, kapak tasarımı ve diğer detaylar!

İlgili İçerikler