İki janranın dirsek teması: Rock ve Rap’in geçmişten günümüze gelen dinamiği

maNga, Kamufle & Tankurt Manas | © Nazlı Erdemirel

Rock müzik, 1950’li yılların başında Amerika’da başlayıp 1960’lardan itibaren de birçok dala ayrılan dünyanın en popüler müzik türlerinden biridir. Genellikle grup halinde icra edilir. Basitçe gitar, bateri, bas gitar ve vokale ihtiyaç vardır. Rap ise 11 Ağustos 1973’te DJ Kool Herc’ün verdiği partiyle beraber doğan hip-hop kültürünün sonradan partilerde vokal eksikliğin çekilmesiyle yazılan şarkılarla başlamıştır. Rap müzik icra etmek için ihtiyaç olunanlar rock kadar net yazılamaz çünkü örnek vermek gerekirse orkestra ile de rap yapan isimler mevcut.

Rap müzik, var olmaya başladığı günden bu yana birçok janrayla olduğu gibi rock ile de içli dışlıydı elbette. Rap sanatçıları ile rock gruplarının düetleri, şarkılarında rap öğelerine yer veren rock grupları, şarkılarında rock öğelerine yer veren rap sanatçıları, rapçiyken rockçı olan isimler bu iki janranın dirsek temasına katkıda bulanan örnekleri.

Rap rock

Run-DMC

Rap rock, adından da belli olduğu üzere rap ve rock’ın bir araya geldiği füzyon bir janradır. Rap’in vokal ve instrümental elementlerini alırken, rock müziğin de çeşitli dallarından etkilenir. Rap rock’ın 1983-1984 yıllarında asıl olarak başladığı kabul görüyor. 1983’te Alman punk rock grubu Die Toten Hosen, Hip Hop Bommi Bop isimli şarkısını yayınladı. Bu şarkı hem rap rock birlikteliğinin ilk şarkılarından, hem de Alman rap’inin ilk şarkılarından olma özellliğini taşıyor. Aynı yıl, Young Aborigines isimli hardcore punk gruplarını dağıtan müzisyenlerin oluşturduğu Beastie Boys grubu, Rock Hard isimli şarkılarını çıkarıp rap rock için yeni bir kulvar açtı. 1984 yılında Run-DMC, Rock Box isimli şarkıyla bu furyaya katılan gruplardan oldu. The Animals grubunun 1968 yılında çıkardığı Year of the Guru şarkısının da dönüp bakıldığında rap rock sayılmak için birçok şartı sağladığını söyleyenler de var.

2000’lerdeki patlamaya kadar Red Hot Chili Peppers, Public Enemy gibi gruplar da yine bu füzyon janraya katkıda bulunan oluşumlar olmuştu.

Rap rock’taki büyük patlama

Limp Bizkit

90’ların sonu ve 2000’lerin başına geldiğimizde artık bu füzyon janranın çizgileri biraz daha olsun belirginleşmiş ve direkt olarak bu şekilde müzik yapmak isteyen oluşum ve grupların kurulmaya başlandığı görülmüştür. Limp Bizkit, Linkin Park, Rage Against The Machine, Papa Roach gibi gruplar, nu metal olarak da adlandırılan türle beraber hem rap’i hem rock’ı harmanlayarak satış rekorları kırmaya başlamıştı.

Ülkemizde de zaten bu dönemde maNga (2001), RockA (2005) gibi nu metal gruplar kurulmuş ve rock sound’unun içine rap elementlerini de sokan oluşumlar görülmüştü.

Düşüş ve değişim

Post Malone

Rap rock ve nu metal, bir süre sonra şaşalı dönemini geride bırakıp düşüşe geçmeye başladı. Keza dünyada yaşanan bu düşüş maNga grubunda da görülmeye başlandı. O dönemden günümüze bu alanda belki de en büyük başarıyı alternatif rock, indie pop, rap gibi janraları harmanlayan müzik ikilisi Twenty One Pilots sağladı.

Daha sonra ise bu füzyona daha çok rap sanatçılarının katkıda bulunduğuna şahit olduk. Özellikle SoundCloud sahnesinde pek de piyasanın istediklerini değil, kendi istediği müzikleri icra eden Lil Peep, XXXTENTACION gibi sanatçılar rap ve rock’ı harmanlamaya başladı. Lil Uzi Vert, Post Malone, ZillaKami ve SosMula‘nın oluşturduğu City Morgue ikilisi, Eminem’le yaşadığı tartışma ve diss’leşme sonrası punk müzik yapmaya başlayan Machine Gun Kelly gibi sanatçılar da artık rap ve rock harmanı dendiğinde akla gelen isimler arasında.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

AZER BÜLBÜL ve RAP müzik arasındaki ilişki: Azer Baba'nın adının geçtiği rap şarkıları!

Sonraki İçerik

SWIZZ BEATZ'ten hip-hop'ın 50. yılına özel 5 şarkılık EP!

İlgili İçerikler