MOB Entertainment dosyası: Oluşumun temelleri, başarıları & başarısızlıkları, geçirdiği 4 yılın özeti

“Türkiye ile HipHop’un imtihan edildiği 20 yılı geride bıraktık. HipHop artık arka sokaklarda ve yer altında yapılan bir müzik türü olmaktan çıkmış, daha büyük kitlelere hitap etmeye başlamıştır. HipHop, büyük konser salonlarını dolduran ve büyük kitlelere hitap eden bir yaşam tarzını yansıtmaktadır. 4 Mayıs 2018’de MOB Entertainment, yeteneğe yatırım yapmak üzere yola çıkıyor. Müzik, Dans, Moda, Sosyal Medya, Video, Fotoğraf, Oyun, Söz Yazarlığı, Beste alanına ve Şehir Kültürüne ayak uyduran bütün yeteneklere kapıları açık. MOB, sanatçı odaklı ve sanatçının tüm ihtiyaçlarına 360 derece cevap verebilen; sanatın, muhasebeciler ve hukukçular tarafından belirlenmediği; yaratıcı fikirlerin saygı gördüğü ve ön planda olduğu bir oluşum.”

Bu açıklama ile 2018 yılının 4 Mayıs’ında verdiği konser ile faaliyetlerine başlayan MOB Entertainment; 21 Haziran 2021’de UZI, Motive, Aksan ve Emre Bakış’ın şirketten ayrılmasıyla epey yara aldı. Oluşum yoluna devam ediyor ama tam da bu noktada durup MOB’nin bol şarkılı, bol tartışmalı, bol ayrılıklı 4 yılına bakmak faydalı olabilir.

 

Temeller

The Maze x 832 – Soygun (Studio Session)

Tepki’nin The Maze ve Maze All Stars olarak toparladığı kadro, (Motive, Aksan vs.) Tepki’nin YouTube kanalı üzerinden Küçükçekmece’de kaydedip yayınladığı videolar ile belli bir hype yakalamıştı. Küçücük bir odanın içinde rap yapan bu yetenekli gençlerdeki ruh, insanların sempatisini toplamıştı. Daha sonra o evin yanındaki bina MOB Entertainment’ın ana stüdyosu olacaktı. Tepki, bir yandan da 832. Yanyol isimli, gençlerden oluşan bir grup daha kurmuştu ancak bu grubun henüz dinleyicilerin karşısına somut anlamda çıktığı pek de söylenemezdi.

Rap dışında bir iş için Tepki ile bir araya gelen girişimci Ünal Yüksel, bir label kurmak istiyordu ve bunu Tepki’ye de iletmişti. Hip-hop adına daha önce Türkiye’de yapılmamış büyüklükte bir yatırımla kurulacak label’ın öncüsü olma fikri, Tepki’yi çok heyecanlanlandırmıştı ve -kısa vadede- o anki işinden daha az maaş alıp çok daha fazla çalışacağı bu teklifi kabul etti. Tepki’nin YouTube kanalının ve Twitter hesabının adının MOB Entertainment olarak değiştirilmesiyle MOB, yoluna çekirdek bir kitleyle çıkmaya hazırdı.

 

Başlangıç, Hayaller

ViO & Motive

4 Mayıs 2018’de Beşiktaş’ta IF Performance Hall’de verilecek konser için İstanbul’un çeşitli yerlerine reklamlar verilmişti. MOB adında bir oluşumun VIP Night adını verdiği bu konser için bilet satışı yoktu çünkü etkinliğin katılımcılarına davetiyeler dağıtılacaktı. Bu da etkinliği enteresan kılan unsurlardan biriydi. Tabii ki bilinmezlik de bir diğer etmendi. O dönemler Aksan, Motive, 832 grubu gibi isimlerin yer aldığı The Maze oluşumuyla müzik hayatına devam eden Tepki, yurtdışından yatırım aldığını söylemiş ve çeşitli hazırlıklar içine girmişti. Aylar süren çalışmanın sonunda MOB Entertainment, kendini ve bünyesindeki sanatçıları tanıtma adına IF Performance Hall’de VIP davetlilerin katılımıyla bir konser düzenleyeceğini duyurdu. Bir yandan da şirketin bünyesindeki tüm sanatçıların Instagram kullanıcı adlarının sonuna .mob koyması ve her sanatçı için kısa tanıtım videoları yayınlanması, kemik rap dinleyicisinde büyük bir heyecan yaratmıştı bile.

MOB VIP Night konserinin sanatçı kadrosu ViO, Ruby, Jefe, UZI, Misha, Lil Murda, Motive, Modd, Aksan, Burry Soprano, Ogi, Atlas, Baskın, Hayalet, Hücum, Staple ve Tepki olarak açıklandı. O dönem birçoğu no-name olan bu kadronun sahne alacağı bir salonu doldurmak zor olacağından MOB Entertainment ekibi, ücreti karşılığında bilet satmak yerine sınırlı sayıda davetiye dağıtıp ortamdaki gizemi korumayı tercih etmişti. Çok mantıklı bir hamleydi.

Videolardan görüldüğü kadarıyla oldukça iyi geçen ve ses getiren MOB VIP Night İstanbul konseri sonrası, yukarıda saydığım ekip İzmir, Ankara, Eskişehir, Edirne, Adana’da da lansman konserleri vererek kendilerini Türkiye’de rap müziği takip eden birçok kişiye tanıtmıştı.

MOB Entertainment’ın ve Tepki’nin o dönem ortaya koyduğu vizyon ve genç isimlere sağlanan imkanlar daha önce Türkiye’de rap adına görülmemiş hamlelerdi. Label bünyesindeki birçok sanatçının da gerçekten yaşıtları arasındaki yetenekli sanatçılardan seçilmiş olması, süreci takip eden herkesi heyecanlandırıyordu.

 

ViO’nun hayatını kaybetmesi & Hoşgeldin Mahalleme

Hoşgeldin Mahalleme klip çekimi

4 Mayıs’ta faaliyetlerine resmen başlayan MOB, ay sonuna doğru ilk release’i için hazırdı. Tepki, ViO, Motive ve GNG’den oluşan kadrosuyla Hoşgeldin Mahalleme Cypher, MOB Entertainment’ın ilk şarkısıydı. Klip çekimleri tamamlanan şarkının yayınlanmasına 2 gün kala oluşumun en yetenekli isimleri arasında gösterilen Aşkın Mert Şalcıoğlu (ViO) hayatını kaybetti. “ViO (Aşkın Mert Şalcıoğlu) daha bir kaç gün önce 18 yaşına girmiş, büyük hayalleri olan ve kendisini müziği ile ifade etme biçimini hayat felsefesi haline getirmiş bir kardeşimiz, dün kalbi durmuş vaziyette Acil servise getirildi ve hayat mücadelesini akşam saatlerine doğru maalesef kaybetti. Olayın nasıl geliştiği ile ilgili Emniyet ve Adli birimler araştırmalarını sürdürüyorlar. MOB olarak, başta ailesine ve tüm sevenlerine sabır, ViO kardeşimize Allah’tan rahmet dileriz.” açıklamasını yapan MOB, başına “ViO’nun Anısına” ibaresini koyarak rahmetlinin ilk ve tek müzik videosunu yayınladı.

Daha sonralarda Tepki’nin yaptığı açıklamara göre ViO’nun kaybı gibi elim bir olay yaşamasalar o şarkıyla beraber seri bir üretime geçeceklermiş. Ancak ViO’nun kaybı ekipteki herkesi derinden etkilediği gibi herkesi işlerini de yapamaz hale getirmişti. MOB Entertainment planları aksadı ve belli bir süre sonra dinleyicilerden bu konuda yoğun eleştiri almaya başladılar. Birkaç ay sonra ViO’nun anısına hazırlanan Çekmeceden Yıldızlara şarkısı MOB’nin uzun süre en büyük hit şarkısı olarak devam etti. Haftalarca Spotify ve YouTube listelerinde zirvedeydi. Özellikle rap müziği çok da yakından takip etmeyen kitleye isimlerini duyurmalarında büyük bir faydası olmuştu bu birinciliğin. Tepki de geçtiğimiz günlerde Instagram üzerinden yaptığı yayında, Çekmeceden Yıldızlara projesinde yer alan herkesin ViO’ya borçlu olduğunu, o şarkı o kadar tutmasa kendisi dahil hiç kimsenin bugün olduğu yerde olamayacağını söyledi.

 

Mary Jane’in başarısı ve MOB’nin ilk süperstarı Burry Soprano

Burry Soprano

Yola no-name ama yetenekli gençlerin doğru yatırım ve ortamı bulup Türkçe Rap piyasasında isim sahibi olması misyonuyla çıkan MOB Entertainment, bu konudaki ilk başarısını Burry Soprano’nun Mary Jane şarkısıyla sağlamış oldu. Daha önce Khontkar’ın Puffin Like An Animal 3: Back to the Streets isimli mixtape’inde yer alan şarkıyı Burry Soprano, solo olarak 31 Ağustos 2018’de yayınladı ve şarkı kısa süre içinde bütün ülkeye yayılarak Spotify Türkiye Top 50’de birincilik ve Global Viral 50’de üçüncülük gibi sıralamalar elde etti. Bu şarkı, Khontkar’ın da ünlü olmasında büyük bir rol oynamıştı. Detayları çok net olmasa da, Tepki’nin Mary Jane’in haklarını almak için Khontkar’la problemler yaşadığı biliniyor. Bu sebeple halen Tep ile Khont’un araları bozuk. Bu yazı yazılırken Spotify’da Mary Jane’in orijinal versiyonunun 42 milyon ve remix versiyonunun 21 milyon dinlenmesi bulunuyor!

 

Output Nr.1 süreci

Lil Murda ve UZI (GNG grubu)

2018 yılını Ruby’nin debut’u RUBYCON ve o şarkının devamı niteliğinde olan Çekmece Flow’un yanı sıra bu 2 şarkının konseptine uygun post-apokaliptik dizaynlı büyük bir konser ile kapatan MOB Entertainment, yeni yıla girerken de ilk yıllarını değerlendirip gelecek projelerini duyurdukları bir video yayınlamıştı. Videodaki açıklamalara göre label’da yer alan neredeyse her sanatçının albümü sıra sıra yayınlanacak ve bu albümler Output Nr.1 adı altında piyasaya sürülecekti. Yanlış hatırlamıyorsam bu proje 70 şarkı ve 70 video klibi kapsıyordu.

Output Nr.1 süreci Tepki ile başlayıp sırasıyla GNG, Motive, ViO, BTC ve Aksan olarak devam ettikten sonra bir anda kesildi. Videoda açıklanan ve kapakları dahi hazır olan albümler yayınlanmadı ve MOB, dinleyicinin gözünde bir yara daha aldı.

Daha sonradan olayların arka planını Tepki’nin Eleştirin Beni şarkısında öğrenme şansı bulduk. Tepki’nin şarkıda dediklerine göre Output Nr.1 projesinin prodüktörü Brok Beatz’in bir anda işleri bırakıp gitmesiyle proje de rafa kalkmıştı. Bunun yanı sıra projenin içinde yer alan Misha’da şirketin içinde yaşanan bazı problemlerden ötürü tabiri caizse kovulmuştu.

Output Nr.1 süreci sonrasında Burry Soprano’nun Almanya’dan Mert ile işbirlikleri XXLARGE ve Para Yokken’in yüksek prodüksiyonlu klipleri yayınlanmıştı ancak bu şarkıların istatistikleri, Mary Jane ile yakaladığı damardan ilerlemeye çalışan Sop’un beklentilerinin altında kalmıştı.

 

MOB Tour 2019 ve ilk ayrılıklar

832. Yanyol grubu üyeleri bir arada.

Sancılı Output Nr.1 sürecinden yara almış ve dinleyicilerin beklentisini karşılayamamış şekilde çıkan MOB; Tepki, Burry Soprano, GNG, Motive, 832, Ruby, Aksan, Stap, BTC, Critical, Rüzgar ve Akdeniz Coast’tan oluşan kadrosuyla toplamda 10 konser vermişti. Turne sonrası 14 Temmuz 2019’da MOB’nin 1. yıl dönümünde toplanan ekip, son kez bir aradaydı. 832 grubu üyelerinden Atlas, Baskın, Burry Soprano ve Ogi, şarkılarının geciktirildiği ve oluşumdaki bazı sanatçılara onlardan daha fazla yatırım yapıldığı iddiasıyla MOB’den ayrıldıklarını açıkladı.

 

Stap’in çıkışı, UZI’nin yükselişi ve 2019’un sonu

Stap

832 grubunun dağılması ve beklenen albümlerinin gelmeyeceğinin açıklanmasının ardından MOB yoluna devam etti. Stap, debut albümü İşporta Holding ile çok farklı kitlelere hitap etti. Zaten kemik bir kitleye sahip olan Stap, bu albümle birlikte MOB Entertainment bünyesindeki en sevilen isimlerden biri haline geldi. UZI ise GNG albümünden sonra Lil Murda’nın da MOB’den ayrılmasıyla kariyerine solo olarak devam etti ve Favela isimli EP’sinde yer alan aynı isimli şarkıyla kariyerinde önemli bir basamak daha çıktı. Şarkı için Küba’da çekilen müzik video da o dönem çokça konuşulmuştu. MOB, bunun dışında Jefe’nin debut’u, 212 isimli toplu şarkı ve Tepki’nin oluşum içinde yaşananlara değindiği Eleştirin Beni şarkısıyla 2019’u kapattı.

 

En yoğun ve en olaylı yıl: 2020

Tepki ve Motive

2020 yılına Akdeniz Coast albümüyle başlayan MOB Entertainment, en olaylı yılına girdiğinden de habersizdi. Akdeniz Coast’un Çete İşi albümüyle aynı gün, Burry Soprano’nun kalan sözleşmesi gereği yayınlanması gereken Lambo Italiano albümü de yayınlandı. Bu 2 proje dışında ocak ayında Güneş ve Mavi’nin debut’u da Hâlâ şarkısıyla yapılmış, 14 Şubat için de ViO’nun Yanyol Pt.1 albümü duyurulmuştu. MOB adeta en üretken dönemini geçiriyordu.

14 Şubat’ta ViO’nun albümü için düzenlenen Release Party’de tam anlamıyla bir aile tablosu çizen MOB’de sular bu andan sonra hiçbir zaman durulmayacaktı. Konserden birkaç gün sonra Tepki, 212 isimli yeni albümünü ve bununla beraber gerçekleştireceği turu duyurmuştu. Turda Tepki’ye Motive eşlik edecekti. COVID-19 pandemisi nedeniyle bu tur gerçekleşememiş ve 212 albümü de normalde 2 part halinde planlanırken, tek part olarak yayınlanmıştı.

Sonraki dönemi seri single yayınlayarak geçiren MOB’de kayışın tam olarak koptuğu yer ise ViO’nun Yanyol Pt.2 albümü yayınlanmadan 1 gece önce gerçekleşmişti. O gün bir anda Motive ve UZI, Tepki’yi takipten çıkmış ve Tepki de onları takipten çıkmıştı. Devam eden süreçte özellikle UZI ve Tepki, çeşitli mecralardan birbirlerine laf çarpıtırken, Motive sessiz kalmayı tercih etmişti. Hatta kısa da olsa Motive ve UZI’nin de birbirlerini takip etmediği bir dönem vardı ancak şu sıralar ikilinin arası hiç olmadığı kadar iyi.

Tüm bunlar yaşanırken UZI de kısa aralıklarla yayınladığı Düş Yakamdan ve Paranoya şarkıları ile ününü iyiden iyiye arttırmış ve MOB Entertainment’ın yıldızı haline gelmişti. Arada henüz adını dahi duymadığımız 6wag’i Open Mic yarışmasının birincisi ilan ederek bünyesine katan MOB’de Tepki önce A&R’lık görevini bıraktı, daha sonra da Merhem isimli projesi sonrası oluşumdan tamamen ayrıldığını açıkladı.

Bu arada Tuhan da oldukça tartışma yaratan şarkısı Pafküf ile güzel bir çıkış yakalamış ve label’ın toplu albümü M.O.B Mixtape, Vol. 1’i yayınlanmıştı. Aksan’ın İllegal, Jefe’nin MOB’den ayrılmadan önceki son şarkısı Bloklar Arasından ve Stap’in Size XXL isimli projesi sonrası Tuhan Esenyurt Trap II Merso adıyla bir şarkı daha yayınlamış ve yine tartışma yaratsa da iyi bir dinlenme elde etmişti.

2020’nin özellikle son dönemini oldukça hareketli geçiren MOB’de; Motive’nin albümü Makaveli ve Modd’un albümü Toxic yayınlanırken, UZI de kendi şarkısı Makina ve Güneş’e eşlik ettiği Dua ile artık yalnızca rap müzik dinleyenlerin değil, tüm Türkiye’nin tanıdığı bir isim olmaya doğru gitmişti.

 

2021: Önce zirve sonra yaprak dökümü

UZI, Kan albümü kapak fotoğrafı çekimi.

2021 yılı MOB için şimdiye dek oldukça enteresan gidiyor. Makina şarkısı ve UZI, günden güne bilinirliğini ve stream performansını arttırırken, tarihler 14 Şubat’a yaklaştığında öğrendik ki ViO’nun hakları ailesinin kararıyla MOB’den alınıp The Maze isimli yeni label’ını kuran Tepki’ye teslim edilmiş. Bu konuda çeşitli iddialar var ama durum mahkemelik olduğu için ben kendi yorumumu katmamayı daha doğru buluyorum şimdilik. Tepki, The Maze tarafında ViO’nun uzun süredir beklenen şarkısı Rolex’i yayınlarken; MOB tarafında da Motive, UZI, Güneş, Aksan ve Modd’dan oluşan bir kadroyla ViO anısına yazılan Mektup şarkısı yayınlandı. Aynı gün içinde MOB, Vio’nun henüz yayınlanmamış görüntülerinden oluşan bir anma klibi yayınladı ve bu klibin fonunda Yanyol şarkısının demo versiyonu çalıyordu. V’nin ailesi, kendilerinden izinsiz şekilde yayınlanan bu görüntüler sebebiyle MOB’ye sert şekilde tepki gösterdiği bir açıklama yayınladı.

Mart ayına geldiğimizde MOB için yine hareketli bir aydı. Aksan’ın yeni single’ı Özgür, Hayalet’in albümü Meleklerin Payı, UZI’nin debut albümü Kan ve Stap’in Yazı isimli EP’si mart programıydı. Özellikle UZI’nin 19 Mart’ta yayınlanan Kan albümü, MOB için zirve oldu. Albüm yayınladığı hafta bütün listeleri alt üst ederken, UZI’yi de tüm Türkiye’ye tanıtmayı başardı. Bu yazının yazıldığı 24 Haziran tarihinde dahi albümün en çok tutan şarkısı Krvn, Spotify Türkiye En İyi 50 listesinde ilk sırada yer alıyor.

MOB, o günden haziran sonuna geldiğimiz süreci ise birkaç single ve daha önce yayınlanmış şarkıların müzik video çalışmaları ile geçtikten sonra 21 Haziran’da büyük bir yara aldı. UZI, Motive, Aksan ve oluşumun Tepki’den sonra A&R’lığını üstlenen Emre Bakış, MOB Entertainment ile ticari bir bağlarının kalmadığını duyurdu. Özellikle UZI’nin son dönem yakaladığı başarı ve Motive’nin potansiyeli düşünüldüğünde MOB’nin gemisi daha önce olmadığı kadar su almış durumda.

 

Bu noktadan sonra nasıl bir yol alacakları merak konusu gerçekten. Yola çıktıklarında rap müziği takip eden birçok insan için heyecanladırıcı adımlar atan, koydukları vizyon ve bünyelerine kattıkları gençler ile Türkiye’de hip-hop adına daha önce yapılmamış icraatlerin sözünü veren MOB Entertainment, geldiğimiz noktada net bir şekilde sınıfta kalmış gözüküyor. Kurulduğu günden bu yana sürekli yaşanan aksamalar, işlerin yönetiminde dıştan profesyonel gözükse de sürekli olarak projelerde rastlanan hatalar zinciri MOB’nin elini şu anda hiç olmadığı kadar zayıf bırakmış durumda.

Şimdi önlerinde birkaç seçenek mevcut: Yatırımlarını durdurmak, kadroda yer alan ve daha önce yatırım şansı bulamamış isimlere daha fazla yatırım yapmak, bünyesine yeni isimler dahil etmek ya da hip-hop label’ı olmaktan çıkıp farklı bir oluşum haline gelmek… MOB’nin yolunun nereye doğru gideceğini hep birlikte seyredeceğiz.

Total
0
Shares
1 Yorum
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

BET Ödülleri sahiplerini buldu: Törene Cardi B'nin hamileliği damga vurdu!

Sonraki İçerik

Meek Mill ve Drake arasında 2015 yılında yaşanan tartışmanın TÜM detayları!

İlgili İçerikler