Rap müzikte storytelling’in (hikaye anlatıcılığı) ne kadar önem arz ettiğini hepimiz biliyoruz. Rapçilerin şarkılarında anlattıkları hikayelerde nelerden ilham aldıklarını görmek, hayatlarında yaşadıklarını daha iyi anlayabilmek adına bazılarının belgeselleri çekiliyor malumunuz.
Belgeseller yanında bazı rap sanatçıları kitap yazmayı da tercih edebiliyor. Bu kitapların Türkçe çevirisi yok, bu nedenle kısa kısa bilgiler vererek size tanıtmak istedim.
1. Gucci Mane – The Autobiography of Gucci Mane
2017’de yayınlanan kitap, Mane’in müzik kariyerinin ilk yıllarından başlayarak mixtape yayınladığı zamanları, yükselişini, hapse girdiği dönemi ve hapisten çıktıktan sonra yaşadıklarını anlatırken sanatçının Atlanta şehri için müziğinin ne kadar önemli duruma geldiğine parmak basıyor.
2. DMX – E.A.R.L.: The Autobiography of DMX
Müzik kariyerine başladığı andan itibaren dikkatleri çeken ve bir efsane haline gelen DMX; 2002’de yayınladığı kitabında annesinin gördüğü şiddeti, kendisinin işlediği suçları, görmediği/gösteremediği sevgiyi köpeğine gösterişini ve rap’in hayatını nasıl kurtardığını anlatıyor.
3. 50 Cent – From Pieces to Weight: Once Upon a Time in Southside Queens
Dr. Dre ve Eminem ile tanışıp Get Rich or Die Tryin’ albümü ile yükselen 50 Cent, otobiyografik filmi olsa da hikayesini bir de 2005 yılında yazdığı kitapla anlatmayı istemiş.
4. JAY-Z – Decoded
2010’da yayınladığı kitabında kelimelerle arasının nasıl bu kadar iyi olabildiğini gittiği her yerde yazdığını söyleyerek bize anlatmış olan JAY-Z, müziğe nasıl başladığını ve müzikteki kimliğinin nasıl şekillendiğini, uyuşturucu satıcısı olduğu günleri ve o günlerin ona neler öğrettiğini anlatıyor.
5. RZA – The Tao of Wu
Wu-Tang Clan üyesi RZA, 2009 yılında çıkardığı kitabında grubun bağını, anılarını ve dini daha çok öğrendikçe ulaştığı manevi aydınlanmaları anlatıyor.
6. Eminem – The Way I Am
2004 yılının sonlarında, yani kariyerinin zirve zamanlarında çok ortalarda görünmemeye başlayan Eminem, en yakın arkadaşı Proof’un ölümüyle de başa çıkmaya çalışırken kendini derin bir sessizliğin içinde bulmuştu. Bu sessizliğini 2008 yılında yarı otobiyografi, yarı fotoğraf galerisi olarak yayınladığı The Way I Am kitabıyla bozan Eminem, hayranlarına kendini anlatmak için müzik dışında böyle bir yol seçmişti.
7. DJ Khaled – The Keys
DJ Khaled’in inkâr edilemez özgüvenini ve ”Dürüst ol ama kendin oynama.”, ”Jet Ski’ni karanlıkta sürme.” gibi hayat mottolarını temel alan kitabı 2016’da yayınlandı.
8. Prodigy – My Infamous Life: The Autobiography of Mobb Deep’s Prodigy
Mobb Deep ikilisinden Prodigy’nin silah suçundan hapis yatarken yazdığı kitapta uyuşturucu ile olan savaşı, anemi hastalığı ve işlediği suçları görüyor, 90’lar New York hip-hop’ını, Doğu Yakası – Batı Yakası savaşları hakkında bilinmeyenleri de öğrenme şansı yakalıyoruz.
9. Lil Wayne – Gone Til November: A Journal of Rikers
2010 yılında 8 aylık hapishane sürecinde günlük tutan Lil Wayne, 2016 yılında bu günlüğü bir kitaba dönüştürdü ve hapishane anılarını; Drake, Kanye West ve Diddy’nin ziyaretlerini anlattı. Kitap, Rolling Stone dergisinin 2016 yılı “okunması gerekenler” listesine girdi.
10. Ja Rule – Unruly: The Highs and Lows of Becoming a Man
Fyre Festivali’nde olanlardan sonra adı neredeyse hiç anılmayan Ja Rule’un 2014 yılında yayınlanan kitabında müzik kariyerinden daha çok baba ve eş rolüne odaklanmış.