Ülkemizde hip-hop konulu filmler çok olmadığından aktörlük konusunda kendini geliştirebilmiş bir rapçi de yok. Amerika’da ise bizdeki durumun aksine hip-hop/rap ile film sektörü eskiden beri dirsek temasında olan 2 sektör olmuştur.
Hip-hop’ı konu eden, rapçilerin hayatlarını ve meşhur mahallelerde yaşanan sorunları beyaz perdeye taşıyan yönetmenler arttıkça ve seyirci de böyle filmleri beğenerek takip edince rap piyasasından da film sektörüne geçen isimlerin sayısı hızla arttı. Bazıları 2 işi aynı anda götürürken, bazıları diğerini bıraktı. Rap tarihini komple ele alıp incelediğimizde neredeyse her rapçinin küçük küçük de olsa bir oyunculuk tecrübesine rastlamam mümkün. Biz tabii ki skalayı biraz daha dar tutmalıyız. Gelin hem aktörlüğü hem de rapçiliği başarıyla kotarmış 10 isme göz atalım.
Will Smith
Her ne kadar uzunca bir süredir aktif olmasa da rapçi/oyuncu denildiği zaman en başarılı isim herhalde Will Smith’tir. Oyunculuk kısmını sanırsam açıklamaya gerek yok. Rapçi olarak detaya inmek gerekirse; Will Smith rap’e ağırlık verdiği yıllarda sıradan bir rapçi değildi. Öyle ki fotoğrafta da gördüğünüz üzere Grammy alacak kadar başarılıydı. Hatta tarihin Grammy kazanan ilk rap sanatçısı da Will Smith’tir. 1989’da düzenlenen 31. Grammy Ödülleri’nde ilk kez verilen En İyi Rap Performansı dalında ödülü DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince ikilisi Parents Just Don’t Understand şarkısıyla kazanmıştı. The Fresh Prince anlayacağınız üzere Will Smith’in rapçi olarak kullandığı sahne adı oluyor.
Ludacris
Özellikle 2000’li yılların başında altın çağını yaşayan ve Güney Rap’ini mainstream’e taşıyan isimlerden olan Ludacris, daha sonra Hızlı ve Öfkeli serisine verdiği önem sonrası rap kariyerini biraz daha ihmal eder olmuştu. Yine de aynı anda hem rapçi hem aktör olan isimler arasında özel bir yeri var diyebiliriz. 9 stüdyo albümü, 3 Grammy ödülü ve aynı zamanda 27 filmde rol almak herkesin yapabileceği bir şey değil.
Drake
Drake, ilk 2 ismin aksine oyunculuk ile başlayıp daha sonra rap’e yöneldi. Yine de Degrassi: The Next Generation dizisinde oynadığı 100 bölüm onu buraya koymaya yetiyor. Degrassi sonrası mixtape’ler, albümler vs bugüne gelen Drake, ara ara küçük roller ile oyunculuğa göz kırpsa da asla tam olarak dönmedi.
Eminem
Eminem de aynı Drake gibi tek bir yapım ile listemize giriyor. Ancak 8 Mile performansı o kadar ikonik ki böyle bir içeriğe Eminem’i almamak haksızlık olurdu. 8 Mile dışında gerçekten de birkaç cameo dışında hiçbir yapımda oyuncu olarak yer almayan Eminem, tamamen rap’e konsantre olmayı tercih etti.
Childish Gambino
Drake ve Eminem sonrası 2 tarafa da fazlaca ağırlık veren başka bir isim ile devam ediyoruz: Donald Glover veya Wu-Tang Name Generator aracılığıyla seçtiği sahne adıyla Childish Gambino. Gambino’nun oyuncu ve müzisyen olarak kazandığı ödülleri sıralamak gerekirse; 2 Emmy, 2 Altın Küre ve 5 Grammy. Childish Gambino, ününü Community isimli diziye borçluyken daha sonra The Martian, Spider-Man: Homecoming, The Lazarus Effect gibi ses getiren filmlerde de rol almıştı. Because the Internet ve “Awaken, My Love!” gibi başarılı albümlerinin dışında This Is America isimli şarkısı da 2019 yılına damgasını vurmuş ve kazandığı 5 Grammy ödülünün 4’ünü ona getirmişti.
Ice Cube
Batı Yakası rap’inin en önemli isimlerinden Ice Cube, aktör ve yapımcı olarak katkı sunduğu filmlerin fazlalığıyla bu listede kesinlikle yer alması gereken isimlerden. Rapçilik kariyeri çok da tartışılmayacak şekilde olan Ice Cube, bugüne kadar 40 filmde rol aldı.
2Pac
25 yıllık kısa hayatına birçok başarıyı sığdırmayı başaran Tupac Amaru Shakur, toplamda 75 milyondan fazla kopya satmanın dışında 7 filmde rol almıştı. Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz Juice filmi, Pac’ın başrolünde yer aldığı ve en çok bilinen filmlerindendir.
Dipnot: 2019 yılında hayatını kaybeden Juice WRLD, sahne adını seçerken 2Pac’ın bu filminden etkilenmiştir.
André 3000
90’lı yılların sonu ile 2000’li yılların başına Big Boi ile Outkast ikilisi olarak damgasını vuran André 3000, bir yandan da oyunculuk kariyerini inşa etmekle meşguldü. 15 film (bazıları yalnızca seslendirme) ve 6 dizide rol alan André 3000, listemizin başarılı örneklerinden biri.
Ice-T
Ice-T nicelik olarak en az Will Smith kadar başarılı bir isim rapçi/aktör profilinde. Her ne kadar 2006 yılından beri rap kariyerinde çok bir ilerleme olmasa da kendi kurduğu heavy metal grubu Body Count ile müzik üretmeye devam ediyor. 1984 yılında başladığı oyunculuk kariyeri ise özellikle en çok sükseyi yaptığı Law & Order: Special Victims Unit ile devam etmekte.
Pop Smoke
Finali biraz daha temsili bir örnekle yapalım. Pop Smoke’un bir oyunculuk kariyerinin olduğunu söylemek güç. Aslında rap’te istediklerini yapacak kadar ilerleyemedi maalesef erken yaşta alçak bir cinayete kurban gittiği için. Yine de yakın zamanda yayınlanan Boogie filminde canlandırmış olduğu Monk rolüyle onu burada anmak istedim.