Alter ego/persona kavramları hip-hop kültürünün içinde baştan beri var olan ve tahminen bundan sonra da var olacak bir kavramlar.
Rapçilerin alter ego kullanmalarının birçok nedeni olabiliyor. Normalde çizdikleri profile aykırı şarkılar yapmak istemeleri, müzik şirketleriyle imzaladıkları kötü anlaşmalar en önde gelen sebepler. Türkiye’den ve Amerika’dan örnekler verdikten sonra daha da iyi anlaşılacaktır.
Eminem / Slim Shady
En bariz ve bilinen örnek ile başlayalım. Basitçe açıklamak gerekirse; Eminem daha ciddi lirikler yazan, Slim Shady ise eğlenceli şarkılar ile öne çıkan bir persona. İlk kez 1997’de Slim Shady EP ile ortaya çıkan persona, Eminem’in bahsetmekten kaçınacağı uyuşturucu kullanımı, tecavüz gibi sert konuları işlemekten asla çekinmiyor.
T.I. / T.I.P.
T.I.’ın bu ayrı çok daha net denebilir çünkü 5. stüdyo albümüne verdiği T.I. vs. T.I.P. ismi albümü direkt 2 farklı persona üzerine inşa etmişti. T.I. onun artık bir iş adamına dönüşmüş ve işlerini belli bir düzende yaptığı hâliyken, T.I.P. ise sokaklarda takılan bir sokak çocuğu.
Khontkar / The Flash / Barry Allen
Khontkar’ın 1 değil 2 farklı alter egosu bulunuyor. The Flash isimli alter egosu, daha çok Trap Kont serisinde karşımıza çıkan ve Khontkar’ın tiz bir vokal tercihinde bulunduğu bir vokal. Aynı zamanda Khontkar’a kıyasla biraz daha cinsel konulardan bahsettiğini de ekleyebiliriz. Barry Allen’a gelecek olursa; Khontkar’ın prodüktör olarak kullandığı isim.
2Pac / Makaveli
2Pac için Makaveli o kadar da alter ego sayılmaz, en azından daha önceki örnekler kadar. Öncelikle Makaveli ismi İtalyan düşünür Niccolo Machiavelli’den geliyor. 2Pac, Niccolo’nun çalışmalarından etkilenip kendisine böyle bir mahlas takıyor ve bir albüm hazırlıyor. Ağustos 1996’da kaydettiği The Don Killuminati: The 7 Day Theory albümü 2Pac’ın ölümünden 2 ay sonra yayınlanıyor. Niccolo Machiavelli’nin daha önce kendi ölümünü fake olarak ayarlaması ve “Bir insan tek bir hayat yaşamamalı.” sözleri nedeniyle 2Pac’ın öldüğüne günümüzde dahi inanmayan büyük bir topluluk mevcut.
Ohash / Lil Baba
Ohash, Lil Baba isimli albümüyle beraber kariyerinde ilk kez eğlenceli şarkılar yayınlamış ve Lil Baba’yı görece daha az anlamın yer aldığı şarkıları yayınlayacağı bir alan olarak tanıtmıştı.
Verdiği röportajlarda Lil Baba’nın Shahulean’a kıyasla daha eğlenceli şarkılar yapan birisi olduğunu söyleyen Ohash, Lil Baba albümünün de hâliyle tamamen böyle şarkılardan oluşturmuştu. Zaten kendisi de durumu özetlerken, Eminem/Slim Shady örneğini veriyor.
J. Cole / kiLL edward
J. Cole, kiLL edward alter egosunu ilk kez 2018 yılında yayınlanan KOD albümünde dinleyicilerin karşısına çıkardı. Herhangi bir açıklama yapmadığı için albüm ilk çıktığında birçok kişi başka bir sanatçı ile düet zannetmişti. Ancak sonradan hayranlar dinleyip durumu çözünce J. Cole da kiLL edward’ın arkasındaki hikayeyi anlattı. Cole, bu personayı üvey babasından ilham alarak yaratmış ve amacı da farklı sound’lar deneyip, eksik olduğu yanları geliştirmekmiş. J. Cole’un kiLL edward personası adıyla bir albüm bile yayınlayacağı konuşuluyordu ancak o fikir rafa kalkmış gibi duruyor.
Şehinşah / HSNSBBH
Şehinşah, kariyerinin ilk yıllarından beri Hasan Sabbah ve onun etrafında dönen kavramlar ile ilgiliydi. Alamut Kalesi’ni albüm ve şarkılarında kullanması, Haşşaşin Marşı isimli şarkısı olması vs. Şehinşah’ın Hasan Sabbah ve HSNSBBH ismi direkt olarak onun belli bir hâlini yansıtmıyor. Şehinşah, direkt olarak Hasan Sabbah’ın genel hayat felsefesini ve yaşam tarzını rap kariyerine uyarlıyor. Bunu, HSNSBBH Şehinşah’ın çalışkan hâli olarak yorumlayanlar da var.
Ravend / II. RVND
Türkiye’de bu konuda en net çizgilerle ayrım yapan isimlerden biri de Ravend. Ravend iken metropolde yaşayan hemen hemen her Türk genci kadar depresif olan ve o çizgide şarkılar üreten Ravend, II. RVND’e dönüştüğü zaman ise Feyzullah, Taktım Beşe gibi asla ciddiye alınmaması ve öylesine dinlenip geçecek şarkılar yayınlıyordu. Kariyerini biraz daha düzene soktuktan sonra bu şarkıları kaldıran Ravend’den muhtelemen bir daha böyle şarkılar görmemiz mümkün olmayacak.