ŞEHİNŞAH’ın, KARMA şarkısında anlattıklarının muhtemelen farkında değilsiniz!

Şehinşah‘ın 2017’nin sonlarında çıkardığı Karma şarkısı, bana göre bir başyapıttır. Yeniliğe açık ve rap faşisti olmayan hip-hop dinleyicileri de böyle düşünüyordur diye umuyorum. Hem flow’uyla, kafiyesiyle gerçek bir rap şarkısı hem de bir sürü şey anlatılıyor şarkının içinde. Bu anlamda fazlasıyla kompleks bir şarkı, boş dinleyip geçmemek gerekiyor o yüzden.

Maalesef Türkçe Rap dinleyicilerinin geneli araştırmaktan ve şarkıları kafalarında analiz ederek dinlemekten yoksun. “Geneli” diyorum çünkü müziğin derinine inen bir kitle de tabii ki mevcut. Aslında biz Rapertuar olarak biraz o araştıran kitleye kaynak olmayı amaçlıyoruz.

Karma şarkısı, Şehinşah’ın ilk trap denemelerinden biri. Şarkı çıktığı dönem YouTube yorumlarına girdiğim zaman Şehinşah’ı yeni bir MC sanan ve Ezhel çakması olduğunu söyleyen bir kitle gördüğümde çok gülmüştüm. Ezhel’in Türkçe Rap’i genele yaymasıyla türeyen bu kitle de yıllar geçtikçe, görece bilinçlendi tabii.

Neyse, asıl konumuza gelelim. Şehinşah’a, 2017 yılında Tolosa-Hunt Sendromu teşhisi kondu. Bu hastalık, 3 milyonda bir görünen bir hastalıkmış Şeyho’nun söylediğine göre. O dönem de Karma şarkısını yazdı. Karma 2’nin gelmesini isteyenlere de “bir daha hastaneye yatıp bir daha o sıkıntıları çekmem gerekiyor” diyor ve her şeyin devamını bekledikleri için sert tepki gösteriyor.

Şarkıyı şöyle bırakayım, okumadan önce bence bir kez daha dinleyin, öyle başlayın.

Karma nedir?

Öncelikle “Karma”nın ne olduğundan bahsedelim. Karma felsefesine göre, yaşadığımız her şey eylemlerimizin sonucudur. Bütün eylemlerimizden sorumluyuz, bu yüzden de eylemlerin sonuçlarını kabul etmek zorundayız. Karma zaten Sanskrit dilinde “yapmak, eylemek” manasına geliyor. Yani özetle Karma düşüncesine göre her davranışımız ve hareketimiz bir ayna ile bize geri yansıyor ve bunu hiçbir güç değiştiremiyor. Bizim “ne ekersen onu biçersin” sözü aslında çok uyuyor bu felsefeye.

Şehinşah’ın Karma şarkısında bahsettiği ve derinine inebileceğimiz çok fazla şey var. Ben bu içerikte yalnızca nakaratına odaklanıyorum, haberiniz olsun.

Öncelikle nakaratı şöyle bırakayım:

Karma, karma daima aleyhime
Karma, anlayamam bana garezi ne?
Paryanım karma kapıldım ahengine
Karmam, armağanım, lanetim ve kaderim
Karma, karma daima aleyhime
Karma, karma daima aleyhime
İlişkimiz tipik çok
Karma dağ, zaman kaya, bense Sisifos
Adaleti yok, karma karma
Merhameti yok, karma karma
Kanaati yok, karma karma
Karma dağ, zaman kaya, bense Sisifos
Acelemiz yok!

 

“Karma, daima aleyhime. Anlayamam bana garezi ne”

Şehinşah, Karma’nın daima aleyhine olduğu ile başlıyor. Yani yaptığı kötülüklerin karşılığını ziyadesiyle aldığını ancak iyiliklerin geri dönüşünü hiç göremediğini söylüyor burada.

“Paryanım karma, kapıldım ahengine”

Burada Karma’nın “parya”sı haline geldiğini söylüyor. Parya, özellikle kast sistemi uygulanan Hindistan’da, toplumsal sınıfın dışında kalan ve her türlü toplumsal haktan yoksun olan, hor görülen sınıfa verilen isim. Şehinşah, Karma’nın kendisine bu muameleyi yaptığını söylüyor.

“Karma dağ, zaman kaya, bense Sisifos”

Bu cümle insanı gerçekten hayret içinde bırakıyor. Sisifos, Yunan Mitolojisi’nde bir kral. Zeus, onu sonsuza kadar büyük bir kayayı bir dağın en yüksek noktasına dek yuvarlamaya mahkum ediyor. Sisifos tam tepenin doruğuna ulaştığında kaya her zaman elinden kaçıyor ve Sisifos her şeye yeniden başlamak zorunda kalıyor. Bunu anlattıktan sonra cümleyi tekrar okumanız zaten ne anlattığını anlamanızı sağlamıştır diye düşünüyorum. Şeyn, aynı zamanda çabaları sürekli boşa gitse ve başa dönse de bir “kral” olduğunu da söylüyor olabilir burada. Şehinşah’ın Yunan Mitolojisi üzerinden kendi hayatını anlatması ve bunu müzikal biçimde yapması inanılmaz geliyor bana her dinlediğimde.

“Adaleti yok, merhameti yok, kanaati yok”

Karma’nın belli standart veya kurallara göre değil, kafasına göre hareket ettiğini söylüyor.

“Acelemiz yok!”

Burada, çabaları sürekli boşa çıkıp yaptıkları başa sarsa da bir acelesinin olmadığını, yapmaya devam edeceğini anlatıyor olabilir. Aynı Sisifos’un sürekli kayayı dağın tepesine çıkardığı gibi.

 

Nakaratın sonuna geldik. Dediğim gibi şarkıyı dikkatli incelediğimiz zaman içinde sözlük, wikipedia ya da ansiklopedi açtıracak bir sürü cümle ya da kelime var. Şehinşah’ın inanılmaz bir kalemi var gerçekten. Sırf söyleme tarzı farklı ve söylediklerini anlamak diğer MC’ler kadar net değil diye Şehinşah’ın boş lirikler yazdığını sananlara bu yazıyı yollayabilirsiniz. Ben bu şarkı hakkında “50 kere karma diyor işte, ne var” diyenler gördüm zira.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

2020'DE YAYINLANACAK RAP ALBÜMLERİ

Sonraki İçerik

DRAKE - DARK LANE DEMO TAPES (ALBÜM İNCELEMESİ)

İlgili İçerikler