Türkiye’de R&B kültürü: Ülkemizde R&B/Trapsoul ne durumda?

R&B, terim olarak ilk kez 1949 yılında Billboard dergisinde Jerry Waxler tarafından kullanılmıştır. İlk yıllarında Rhythm and Blues olarak anılan ve oldukça yavaş tempolar içeren müzik türü, işin içine dijital sesler girdikten sonra bugünkü haline yaklaşmıştır.

Özellikle 1980’li yıllardan itibaren R&B olarak anılmaya başlanmış, 90’larda da altın çağlarını yaşamış diyebiliriz. 2000’ler ile beraber hip-hop kültürüne iyiden iyiye girmeye başlayan R&B, günümüzde neredeyse rap ile birbirine karışmış halde ve basitçe “yavaş rap” olarak bahsediliyor. Ama rap’ten bile eski olan bu müzik türü böyle anılmamalı. Yıllar geçtikçe aynı rap müziğin trap müziğe veya afrotrap gibi alt janralara bölünmesi gibi bölünmeye başlamıştır. Mesela, trap altyapılar kullanılıp R&B benzeri hazırlanan şarkılar genellikle Trapsoul olarak anılır olmuştur.

Kısa bir özetten sonra asıl odak noktamız olan ülkemize dönelim. Türkiye’de R&B ve R&B/Trapsoul kültürü henüz çok başlarında. Son 2-3 seneye kadar rap müziğin bile içinde farklı melodilerin oldukça az olduğunu bildiğimizden, buna da çok şaşırmamak lazım aslında.

Şimdi dilerseniz Türkiye’de R&B müziği icra eden sanatçıları derleyelim. Tabii ki buraya alamadığımız bir sürü isim olacaktır, kusura bakmasın artık onlar. Ekip olarak gözümüze çarpan isimleri derlemeye çalıştık.

 

Aspova

Ülkemizde bu alanda lider isim desek yanlış olmaz sanırım. Verdiği röportajlarda sanatçı kişiliği olarak The Weeknd, Bryson Tiller ve Drake gibi isimleri örnek aldığını söyleyen Aspova, kariyerine klasik rap yaparak başlasa da Türkiye’nin bu müzik ile tanışması gerektiğini düşündüğünden R&B’ye kaymış. Sitemizde yayınlanan “Aspova kimdir?” yazısını okuyarak onun hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

Worry

Worry, Aspova’nın kurduğu Masta Jam Music isimli oluşumda müzik yapan isimlerden biri. Doğuştan gelen harika bir sese sahip. Bu ses ile yapabileceği en doğru tercihi yapıp R&B müziği tercih etmiş. Geçtiğimiz nisan ayında Worry’s World isimli bir albümü çıkmıştı ama şu an Spotify’da profiline girdiğimde albüm görünmüyor. Bir sıkıntından dolayı kalkmış olmalı. Masta Jam’in bir diğer üyesi Murgs ile yaptıkları Resim isimli şarkıyı şiddetle tavsiye ediyorum, kesinlikle dinleyin.

 

AYDEED

Ayça ismiyle piyasaya girip şimdilerde AYDEED olarak devam eden sanatçı, müziğini tam bir R&B olarak değil de daha çok Trapsoul olarak tanımlıyor. Türkçe ve İngilizce şarkıları bulunan AYDEED’in özellikle en çok dinlenen Kısa Zaman İçin isimli parçası benim de favorim. Onunla daha önce röportaj yapma şansımız da olmuştu, hâlâ okumadıysanız buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Seda Erciyes

Seda Erciyes de Türkiye’de R&B dendiği zaman akla gelen isimlerden. Lise yıllarından beri müzik yapan sanatçı, repertuarında hip-hop, R&B, jazz, soul gibi türler bulunduruyor. İstanbul’un birçok noktasında yıllardır sahne alan Seda Erciyes, release anlamında henüz yolun başında. Rap camiasından da Şam’ın P.O.P Mixtape, Vol. 2 isimli albümüne konuk olmuştu.

 

Mert Şenel

Şarap ve Kadınlar isimli şarkısıyla isminden oldukça söz ettiren ve piyasaya hızlı bir giriş yapan Mert Şenel, aslında rap müziğe yakın olsa da müziğini klasik bir rap’ten ziyade içine R&B ve blues karıştırılmış bir rap olarak tanımlıyor. Bu tanım da onu listemize ekliyor.

 

Güneş

MOB Entertainment bünyesinde çalışmalarına devam eden Güneş, R&B piyasasında önümüzdeki yıllarda adından söz ettirecek isimlerden. Harika bir sese sahip ve henüz yaşı çok genç. Doğru adımları atıp, doğru isimlerle çalışırsa geleceği parlak gibi.

 

Eda Çom

Henüz 1 şarkısı yayınlansa da Eda Çom‘u almak istedim çünkü Aspova’nın bu konudaki seçimine güvendim açıkçası. Masta Jam oluşumu bünyesinde çalışmalarına devam eden Eda Çom, ilk şarkısından güzel geri dönüşler aldı.

 

aia

aia‘nın da tek şarkısı çıkmasına karşın verdiği ışık ve çizdiği profil onu bu listeye almama yetti diyebilirim. İlk şarkısı Bulamadım, Bugy altyapısı ve Basemode Records etiketi taşıyordu. Çoğu isme göre bu konuda şanslıydı denebilir. Yaptığı müziğe R&B, R&B-soul, quiet storm, hip-hop, trap, trap-soul, alternative gibi birçok etiket koyan aia’nın yeni çalışmalarını merakla bekliyorum.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki İçerik

YENİ ÇIKANLAR (7 Ağustos 2020) | JUICE WRLD, THE WEEKND, ASPOVA, ANIL PİYANCI ve çok daha fazlası!

Sonraki İçerik

FIGHT KULÜP 2 kadrosunda kimlerin yer alacağı açıklandı, dinleyiciler büyük tepki gösterdi!

İlgili İçerikler