Uzunca bir süredir ara verdiğimiz incelemelere Artz ve Bugy‘nin We Survive isimli albümü veya EP’si -artık nasıl adlandırıyorsanız- ile geri dönmek istedim.
Haluk Bilginer’in İngilizce seslendirdiği intro’su paylaşıldığından ve düetler açıklandığından beri heyecanla beklediğim bir işti. Açıkçası şarkıların hepsinin tek tek yayınlanması biraz heyecanımı söndürdü ama ona konuya daha sonra geleceğiz. Şimdi dilerseniz lafı çok da fazla uzatmadan BEAM, Freddie Gibbs, IAMDDB, Royce da 5’9″ ve Ezhel düetleri içeren We Survive’ı incelemeye geçeyim.
Intro (feat. Haluk Bilginer)
İçerisinde çok fazla şarkı içermeyen projelerin şarkı şarkı incelenmesini tercih ettiğimden, kendim de o şekilde yapıyorum. Intro ile başlayalım. Haluk Bilginer’in İngilizce şekilde projenin konseptini bizlere aktardığı bir intro idi. Su Sonia Herring vokalleriyle süslenen intro, ülkemiz müziği düşünüldüğünde epey yukarıda kalıyor bence çıta olarak. 21 Savage ve Metro Boomin’in SAVAGE MODE II için Morgan Freeman’ı konuk etmesiyle kıyaslayıp oradan araklandığını söyleyenler oldu ama dünyada ilk kez bir albümde narrator kullanılmıyor. O nedenle ben ortada öyle bir durum olduğunu düşünmüyorum kendi adıma. Dediğim gibi güzel bir intro ile bizi projeyi hazırlamış oldu Artz ve Bugy. Haluk Bilginer’in söylediklerinden sonra giren beat de tam anlamıyla bir intro beat’i olmuş. Güzel seçim.
Numby
We Survive’dan yayınlanan ilk single önemliydi. Uzun süredir beklenen projeye güzel bir intro ile giriş yapılmış ve insanlar iyice heyecanlanmıştı. İlk single olarak BEAM düetli Numby şarkısı tercih edildi. BEAM ülkemizde çok tanınan bir isim değil yanlış değilsem. Zaten Artz ve Bugy’nin de bu projeyi oluştururken “Türkiye’de dinlensin” diye bir dertleri olduğunu düşünmüyorum. Ben BEAM’in Cactus, UNDA ARMOR ve 2×2 şarkılarını keyifle dinliyordum. Numby, bu saydığım şarkıların gerisinde kalmış diye düşünüyorum açıkçası. Şarkı kötü mü? Kesinlikle değil. Ama EP’nin tamamına tekrardan bakınca zayıf kalan işlerden bence. Artz ve Bugy’nin performansı için konuşacak olursam; özellikle giriş güzel yapılmış atmosfer yaratma bakımından ama sonradan ortalama bir beat’e dönüşüyor gibi.
War Time (feat. Freddie Gibbs)
Geldik, açıklandığında beni en çok heyecanlandıran isimlerden birine. Geçtiğimiz yıl Grammy’yi kazanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılan ancak Nas’a kaybeden Freddie Gibbs’in Artz ve Bugy’in hazırladığı beat’e girmesi bile başlı başına hoş bir olay. Şarkının iyi olacağından neredeyse emindim ve Hayrola ile beraber We Survive’ın en iyi şarkısı bence. Artz ve Bugy, tam da Freddie Gibbs’in üzerinde akıp gideceği bir beat yapmış. Freddie de özellikle ilk verse’te şov yapmış bana kalırsa. İkinci verse’de biraz düşüşe geçse de Gibbs’ten gerçek bir flow dersi aldığımız bir şarkı olmuş. Artz ve Bugy de dediğim gibi karanlık ve gaza getiren beat ile Freddie Gibbs’in önünü harika şekilde açmışlar.
Yallah Habibti (feat. IAMDDB)
Proje içinden en az tanıdığım isim IAMDDB idi. Adını duymuştum ama düetler duyurulduğunda kendisi hakkında daha detaylı bir araştırma gereği duydum. Elde ettiği başarılar ve dinlediğim birkaç şarkısı beni memnun etmişti. Yallah Habibti’ye gelince; IAMDDB’nin sahip olduğu harika sesi tertemiz kullandığı ve sert şarkıların ortasında yumuşak bir geçiş, bir durak olmuş bence. Altyapı konusunda bana kalırsa daha düşük bir tempo bir beat olsa daha güzel bir geçiş olabilirmiş.
Affirmations (feat. Royce da 5’9″)
Bu düet de duyduğumda inanamadığım düetlerden biriydi. Eminem’in en yakın arkadaşlarından birini, ülkemizden çıkan prodüktörlerle birlikte duymak, verse’ünde Ankara geçmesi çok güzel bir histi. Freddie Gibbs düetli şarkıyla benzer görüşlerim var bu şarkıda da. Zaten yılların tecrübesi, ona verilen yeterli bir beat üstünde kaymış gitmiş.
Hayrola (feat. Ezhel)
Son olarak We Survive’ın bence en güzel şarkısı Hayrola’yı yorumlayayım. Bu üçlü arasında gerçekten doğal bir kimya var. Diğer sanatçıların da olduğu bir projede son olarak Ezhel’i dinleyince bunu rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Beat’in Ezhel’in gidişatına göre düzenlenmiş olması hoş bir detay. Ayrıca bence Ezhel’in Allah’ından Bul isimli parçasından beri yaptığı en iyi iş. Özellikle ilk verse’teki “Gazetеler haber basar, magazin, paparazzi ya.” ve “Bebeler kuyular kazar, kapatır KOAL harfiyat.” kısımların aynı vokal tekniğiyle okunması nedense çok hoşuma gitti benim. Sözler de Ezhel’in son zamanda yaptığı işlere kıyasla daha kaliteliydi. Bunun yanına ikinci verse’ün genelini ve başarılı bir nakaratı ekleyince KOAL’in son zamanlarda yaptığı en iyi ortaya çıkmış.
Genel Değerlendirme
Artz ve Bugy’nin performansını değerlendirince şunları söyleyebilirim: Kötü beat yok bence We Survive’da ama uçup kaçan bir beat de yok. Yani çok risk almadan konfor alanlarında kalmışlar gibime geldi. Bu kadar uzun süre bekledikten sonra insan hem daha fazla şarkı hem de daha farklı denemeler bekliyor. Düetlerde de kötü olan yok ama BEAM ve IAMDDB biraz sönük kalmış gibi kendi albümlerindeki işleriyle kıyaslayınca. Freddie Gibbs ve Ezhel benim favorilerim oldu, Royce da 5’9″ da hemen onların arkasında.
Bu düetleri toparlayarak amaçlarının biraz da olsa global medyada yankı uyandırmak, isim yapmak olduğu bariz herhalde. Özellikle Freddie Gibbs düetli War Time şarkısı sonrası bunu yakaladılar diye gördüm takip edebildiğim kadarıyla.
Şarkıları tek tek yayınlama politikasına gelelim şimdi. Evet, günümüz dinleme dinamikleri vs biliyorum. Zaten bu sitede de bolca konuştuk bu konuyu. Ancak ben ve benim gibi dinleyicilerin de bir süre sonra heyecanı kaçıyor işte. 2 single, haydi 3 single’a da tamam demiştim ama bütün EP’nin tek tek yayınlanması bence ters tepmiş dahi olabilir. Spotify ve diğer dijital müzik platformları listelere bu şekilde şarkı alıyor, o detaylara da hakimim ancak 2-3 single yayınlayıp en azından Freddie Gibbs düetini mesela albüme bıraksalar daha doğru olurdu gibime geliyor. Böylece Amerika medyasının ilgisiyle Freddie Gibbs düetini dinlemeye gelecek insanlar, We Survive’ın kalanına da bakabilirdi. Şarkıların her hafta tek tek yayınlanmasının tek güzel yanı Oğuzcan Pelit’in enfes çalışmaları olabilir. Kapak tasarımında da güzel işler çıkaran Pelit, teaser için hazırladığı visual’lar ile görsel bir şölen sundu her hafta.
Artılar (+)
+ Proje için düşünülen konsept. (Intro, visual’lar vs)
+ Artz ve Bugy’nin bir araya getirdiği isimler.
+ KOAL ekibinden uzun süre sonra duyduğumuz en iyi şarkı. (Hayrola)
Eksiler (-)
– Şarkıların her hafta tek tek yayınlanması.
– BEAM ve IAMDDB düetlerinin çok öne çıkamaması.
– Artz ve Bugy’nin çok farklı denemelere girmemesi.
RAPERTUAR PUANI: 7.4