1973 yılında Bronx’ta yapılan bir ev partisiyle başlayan hip-hop kültürü ve sonrasında doğal bir şekilde partilerde oluşan rap müzik, yıllar boyunca kendi içinde birçok farklı dala ayrıldı. Hip-hop zaten bildiğiniz gibi rap müzik, graffiti, breakdance gibi farklı farklı komüniteler barındırıyor içerisinde.
Rap müziğin içinden de sanatçıların hali hazırda icra edilen kalıplara sığmayıp kendi yaratıcılıklarını katmasıyla sayısız alt janra ve sound çıktı. Trap, drill, g-funk, jazz rap gibi. Bugünkü içeriğimizde işleyeceğimiz pop rap ise aslında çok net çizgileri olmayan ve çıktığı günden bu yana tartışmaları da beraberinde sürükleyen bir janra olarak göze çarpıyor. Özellikle ilk çıktığı yıllarda neyin pop rap olup olmadığı konusunda daha net yorumlar yapılabilirken, günümüzde birçok sound’un iç içe girmesiyle artık şarkıların nereye ait olduğunu söylemek iyice güç bir hâl aldı. Biz yine de araştırmalarımız ve kaynak edindiğimiz yerleri baz alarak pop rap’in gelişimini size Rapertuar farkıyla aktarıyor olacağız.
Pop rap nedir, hangi şarkılara pop rap denebilir?
Tarihsel sürece geçmeden önce bir şarkının pop rap olarak adledilebilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerektiğine bakmak daha sağlıklı olacaktır. Birçok müzik otoritesi pop rap’i şu formülle açıklıyor: Rap müziğin beat’leri + kafiye şemaları + Pop müzikteki ağza takılan nakaratlar + melodik okuma.
Pop rap’in ilk örnekleri
1980’lerin sonunda Run-D.M.C., Beastie Boys ve özellikle LL Cool J, MC Hammer gibi isimlerin alışılagelen rap formunun dışına çıkıp listelerde de zirveye çıkması, pop rap kavramını ilk kez ortaya atmıştı. Genellikle LL Cool J’in 1985 yılında çıkardığı “Radio. MTV” isimli ilk albümü bu konuda pusula kabul ediliyor. Her ne kadar kendisi bu tanımı reddetse de LL Cool J, tarihteki ilk pop rap sanatçısı şeklinde adlediliyor.
Yine bu dönemde MC Hammer’ın bütün dünyaya malolan hit şarkısı U Can’t Touch This de pop rap kavramının iyice oturmasını sağlayan işlerden biri oldu.
Pop rap ayrımının kaybolması
İlk çıktığı dönemde pop rap’i diğer alt janralara göre ayırt etmek oldukça kolaydı. MC Hammer’ın U Can’t Touch This şarkısı ile N.W.A’in Straight Outta Compton şarkıları, rap müzik çatısında birleşmeleri dışında neredeyse hiç ortak özellik taşımıyor.
Ancak günümüze doğru yaklaştıkça, alt janraları ayırt etmek iyiden iyiye zorlaşmış durumda. Çünkü melodik okuma ve pop müziğin elementleri taşıyan beat’ler, rap müziğin içine geçmişe kıyasla daha fazla girmeye başladı. Örnek vermek gerekirse, Drake gibi kariyerinde sert rap parçaları olan bir isim yeri geldiğinde Passionfruit gibi bir şarkı da yapabiliyor.
Günümüzde pop rap
Yine de pop rap denince günümüzde akla gelen bazı isimler var. Drake, G-Eazy, Macklemore, Lil Nas X, Post Malone, Doja Cat gibi isimler bu etiket altında değerlendirebilir.
Bunun dışında da özellikle 2010’lu yılların başında müzik piyasasının zirvesinde yer alan Pitbull, Sean Paul, Flo Rida, Taio Cruz gibi isimler de zaman zaman pop rap klasmanında değerlendiriliyor.
Tartışmalar
Tabii pop rap içeriği yaparken şunu da söylemek gerekiyor. Mesela gangsta rap kadar güçlü argümanlara sahip bir alt janra değil. Öncelikle bu alt janranın başlangıcı olarak kabul edilen LL Cool J, kendisine öyle denmesini kabul etmiyor. Bunun dışında da günümüzde birçok sanatçı pop rap alt janrasına ait şarkılar üretmediğini belirtiyor.
Ülkemize gelecek olursak; bu konunun çok daha ateşli bir şekilde tartışıldığını görüyoruz. Uluslararası otoritelerin belirlediği kalıplar ışığında aslında Norm Ender, Sefo veya Ezhel ile Murda’nın bazı şarkıları pop rap olarak değerlendirmeye alınabilirken, ülkemizde bu 2 janranın adını yan yana yazmak dahi tartışma konusu olabiliyor.