Flow‘un Türkçe karşılığı “Akış” aslında. Beat‘in üzerine yazılan sözlerin, hece ve kafiyelerle uyumuna denir.
İyi olan ve dinleyiciden takdir gören de sürekli farklı flow’lar kullanmak, şarkı içerisinde flow değişimleriyle dinleyiciyi diri tutmaktır. Öbür türlüsü MC’yi sıradan ve sıkıcı hale getirebiliyor. Bir flow’un, başka bir şarkıdaki bir flow’la ufak benzerlikler taşıması olası ancak başka bir MC’nin flow’unu baştan aşağı kopyalamak hırsızlıktır. Çünkü aslında ses tonunuz iyi olabilir, iyi söz yazıyor olabilirsiniz ama bunları beat’e uydurabildiğiniz kaliteli bir flow ile yapmak en zoru belki de. MC’lerin, iyi flow’lar oluşturma konusunda gelişmeleri gerekiyor. Bunun için de iyi bir dinleyici olmak çok önemli. Özellikle günümüzde rap daha melodik hale geldi ve iyi melodik flow’lar bulmak için yalnızca rap değil, birçok müzik türünü bolca dinlemek gerek.
Yeni çıkan MC’lere bu konuda biraz müsamaha gösterilebilir çünkü çoğu newschool, kariyerlerinin başlarında, -çoğu zaman da farkında olmadan- beğendikleri MC’nin flow’una yakın bir flow kullanıyor. Zaman geçtikçe kendi flow’larını oturtmaları önemli olan.
Bazen şarkıların yorumlarında “Beat’in üzerinde yağ gibi kaymışsın resmen!” gibi söylemlere rastlıyorsunuzdur. İşte bu hissiyat, tam olarak iyi flow’dan kaynaklanıyor. Öyle flow’lar oluyor ki, zorlama olarak eklenmiş tek kelime ya da tek bir hece fazlası hissetmiyor insan. Burada kastettiğimiz şey, hızlı rap yapmak değil bu arada. Bazıları yalnızca hızlı şarkıları iyi flow olarak nitelendiriyor ancak flow’un şarkının hızıyla bir ilgisi yok. Yavaş ve melodik şarkıların flow’larını bulmak da aynı oranda zordur.
Bütün şarkı aynı flow ile ilerleyecek diye bir kaide yok. Hatta o şekilde olması büyük bir tekdüzelik yaratır. Söz yazarken beat ve sözler, MC’yi bir nevi yönlendirir ve flow bu şekilde sürekli farklı noktalara evrilir.
Bir MC’nin, bir şeyler anlatırken aynı zamanda sözlerini kafiyeli bir şekilde kağıda dökmesi ve bunu iyi bir flow’a oturtması gerçekten zor. Rap’in bir matematiği var. Herkesin yapabileceği bir şey değil o yüzden. Düzgün bir flow olmayınca, ne kadar anlamlı söz yazılırsa yazılsın bunun pek anlamı kalmıyor.
Biraz komik olacak ancak hâlâ anlamayanlar için en basit şekliyle de anlatalım. Ağzınızla “dırıdı dırıdı dırıdı dı” dediğinizi varsayalım. Bu sizin bulduğunuz flow olsun. Şimdi, “dırıdı dırıdı dırıdı dı”yı nasıl bir melodiyle okuduysanız kelimelerinizi o melodiye yerleştirmelisiniz. Sonra başka kelimeleri yine aynı melodiye yerleştirerek devam etmelisiniz. Flow, en basit anlatımıyla bu.
Tabii teknik anlamda anlatmaya çalışsak belgeseli bile yapılır flow’un, flow türlerinin. Ancak biz size burada basit haliyle açıklamaya çalıştık. Umarız başarılı olmuşuzdur.
“Beat Nedir?” içeriğimize buraya, “Acapella Nedir?” içeriğimize buraya, Hip-Hop/Rap farkını anlattığımız içeriğe buraya, Normal Rap ile Trap farkını anlattığımız içeriğe ise buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.